Wethouder Frank Berkhout (rechts) bij de nieuwbouw van het HWC in mei.
Wethouder Frank Berkhout (rechts) bij de nieuwbouw van het HWC in mei. Gemeente Amstelveen

Amstelveen trekt 50 miljoen uit voor verbetering schoolgebouwen

10 oktober 2020 om 11:00 Onderwijs

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen trekt in vier jaar tijd bijna 50 miljoen euro uit voor onderwijshuisvestiging. De schoolgebouwen moeten, niet alleen ruimte kunnen bieden aan het groeiende aantal leerlingen, maar moeten ook voldoen aan nieuwe klimaat- en duurzaamheidseisen. Verder moeten ze zo ingericht zijn dat volgens de laatste onderwijsvisies les kan gegeven. Hoe de gemeente dit wil doen en wat de bijbehorende kosten zijn, staat beschreven in het Integraal Huisvestingsplan (IHP).

In het plan is onder meer de renovatie en uitbreiding van het Keizer Karel College opgenomen zodat het schoolgebouw de komende 30 jaar weer meekan. “Ook het Amstelveen College, ooit ontworpen voor 1.500 leerlingen, breiden we uit zodat de 1.700 leerlingen erin passen. Bij de basisscholen werken we verder aan al ingezette ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan vervangende nieuwbouw voor de Horizon en de Akker. Zij komen samen onder één dak met kinderopvang en sport. Volgend jaar start de bouw van het nieuwe gymlokaal voor de Bloeiwijzer en verplaatsen we de School of Understanding van de Landtong naar Pandora,” licht wethouder Frank Berkhout (Onderwijs) toe. 

DE SCHEG De toekomst vraagt echter niet alleen om aanpassingen van bestaande scholen. “Ook in nieuwe wijken, zoals in de Scheg ten zuiden van Westwijk, staat een nieuwe onderwijsvoorziening gepland. Zodat kinderen uit die nieuwe wijk straks in hun eigen buurt naar school kunnen,” aldus Berkhout.

Dit Integraal Huisvestingsplan bestaat uit twee delen. Het eerste deel richt zich op de periode 2020-2024. Hierin pakt de gemeente de schoolgebouwen aan met de meest urgente huisvestingsvragen. Dit deel wordt bij de begroting aan de raad voorgelegd. Met uitvoering is een bedrag van 49,7 miljoen euro gemoeid. In het tweede deel kijkt de gemeente  ver vooruit tot 2039. Dit deel volgt later omdat hiervoor nog intensief overleg nodig met onderwijsbesturen en kinderopvangorganisaties om tot gezamenlijke inzichten en een visie te komen.

HWC “Met het Integraal Huisvestingsplan anticiperen we, samen met onze onderwijspartners, op toekomstige ontwikkelingen als de groei van de stad en de internationalisering die vraagt om een breder scholingsaanbod,” stelt wethouder Berkhout.  Ik kijk uit naar de veranderingen in onze gemeente de komende jaren. Zo is het nieuwe schoolgebouw van het Herman Wesselink College bijna klaar voor gebruik en volgt de sportvoorziening snel. ”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie