PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

Protest Amstelveen tegen voorstel voorrang Amsterdamse leerlingen op ‘eigen’ middelbare scholen

Onderwijs
Foto: Gemeente Amstelveen
11 sep 2020, 17:54
Onderwijswethouder Frank Berkhout:
Onderwijswethouder Frank Berkhout: "Invoering van het voorgestelde scenario komt de toegankelijkheid van het onderwijs niet ten goede."
AMSTELVEEN

Amstelveen is geschrokken van een voorstel van de Amsterdamse vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs (OSVO) om Amsterdamse leerlingen voorrang te geven bij plaatsing op de middelbare scholen in de hoofdstad. Volgens de Amstelveense onderwijswethouder Frank Berkhout zou het geopperde verdelingssysteem een aantasting van de keuzevrijheid van Amstelveense scholieren betekenen. De OSVO kwam met dit voorstel omdat nu maar 80 procent van de Amsterdamse leerlingen op de school van de eerste voorkeur geplaatst kon worden. Dat is minder dan in voorgaande jaren. 

Het voorstel zou met name leerlingen treffen die voor niet in Amstelveen aanwezig bijzonder voortgezet onderwijs kiezen (Montessori, Vrije School, Dalton) of de voorkeur geven aan een categoraal gymnasium. In het geopperde plaatsingssysteem krijgen scholieren uit Amsterdam voorrang, gevolgd door leerlingen uit omliggende gemeenten zonder middelb..

Deel dit artikel via: