De kinderen gaan enthousiast aan de slag met de opdrachten.
De kinderen gaan enthousiast aan de slag met de opdrachten. Eigen foto

Mini Art Masterclass voor kinderen

9 juli 2020 om 09:30 Onderwijs

AMSTELVEEN De Amstelveense kunstenares Júlia dos Santos Baptista geeft in haar atelier aan de Van Weerden Poelmanlaan (Ateliers 2005) woensdag 22 juli een speciale Mini Art Masterclass (MAM) voor jonge kinderen. Geïnspireerd door verhalen en muziek leren de kinderen hun creatieve kant ontdekken door middel van bewegen, kunst en het gebruik van materialen om daarna te gaan schetsen, tekenen en/of schilderen met acrylverf.

"Aandacht besteden aan de creativiteit van kinderen draagt bij aan hun ontwikkeling. Kunst is niet alleen een veilige manier om emoties te uiten, maar ook om kennis te maken met het onbekende. Bovendien stimuleert het oplossingsgericht denken", zo vertelt de kunstenares. Ze vervolgt: "De Aula van Ateliers 2005 is uitermate geschikte om jongere kinderen op een veilige manier les te geven. Ze ervaren er de atmosfeer van het atelier en mijn creatieve proces. Met andere woorden: ze krijgen een kijkje in mijn kunstenaarskeuken in een gemeentelijk gebouw met historische waarde, en mogen zelf nog wat koken ook!"

De schilderes voegt hier aan toe: "De aankomende generaties krijgen te maken met nog snellere ontwikkelingen. Zij moeten in staat zijn om zich goed uit te drukken en zich aan te passen om deze ontwikkelingen te snappen, bij te houden en vorm te kunnen geven. Kinderen aanmoedigen om via hun creativiteit andere laatjes in hun hoofd te openen is daarbij essentieel."

Júlia dos Santos Baptista biedt twee soorten MAM’s aan. De eerste mini masterclass bestaat uit een combinatie van kunst, tekenen en schilderles en duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Bij de tweede worden er nog beweging, muziek en verhalen aan het programma toegevoegd. Deze masterclass duurt 2,5 uur, van 10.30 tot 13.00 uur en op aanvraag in de middag. Met haar kunsteducatie en het geven van mini masterclasses leert de enthousiaste kunstenares de kinderen buiten de geijkte paden denken. "Onder mijn begeleiding, waarbij ik ook mijn eigen levensverhaal aan de kinderen vertel en hen uitleg wat ik probeer te communiceren via mijn schilderijen, mogen zij reflecteren over wat zij meemaken in hun nog jonge leventje. Zo leren zij hun gevoelens te benoemen en te uiten. Het stimuleert hun nieuwsgierigheid en tegelijkertijd hun oplossingsgericht denken omdat ik heel subtiel maatschappelijke thema’s, of verhalen uit het dagelijks nieuws, meeneem in de lessen."

De feedback die de Amstelveense kunstenares krijgt op de mini masterclasses is vooral heel positief. Van de kinderen, maar ook van de ouders. "Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen op deze leeftijd hun ‘zorgen’ kunnen uiten via het creatieve proces. Zo was de opdracht laatst om persoonlijke objecten van hun knuffels in een papieren koffer te schilderen, want hun knuffel zou op reis gaan. De kinderen waren vrij om hun persoonlijke invulling te geven; wat zou de knuffel nodig hebben of willen meenemen? Opmerkelijk was dat in verschillende koffers medicijndoosjes werden geschilderd, voor het geval de knuffel besmet met corona zou raken! Heel bijzonder dat zulke jonge kinderen (4 tot 6 jaar) hun zorg al kunnen uiten via hun schilderwerkjes en dat ze het fijn vinden om erover te praten", aldus Júlia dos SantosBaptista.

AANMELDEN Aanmelden voor de Mini Art Masterclass-MAM en vragen van informatie kan via julia@juliadossantosbaptista.com Meer informatie is ook te vinden op www.juliadossantosbaptista.com

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie