D66-raadslid Saloua Chaara.
D66-raadslid Saloua Chaara. D66 Amstelveen

D66 wil zomerschool in Amstelveen in strijd tegen onderwijsachterstanden

22 mei 2020 om 13:40 Onderwijs

AMSTELVEEN Om de strijd aan te gaan tegen mogelijke onderwijsachterstanden wegens de coronamaatgregelen, pleit D66 voor de oprichting van een zomerschool in Amstelveen. Hiermee kan in de zomervakantie het kennisniveau van leerlingen bijgespijkerd worden en kunnen leerlingen deelnemen aan creatieve én sportieve activiteiten.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren er ingrijpende maatregelen nodig die het onderwijs op zijn kop hebben gezet: scholen moesten sluiten, ze moesten in sneltreinvaart digitaliseren en innoveren én lessen op afstand bieden. Daar waar sommige leerlingen goed zijn bijgebleven of zelfs een spurt hebben gemaakt omdat ze thuis meer individuele aandacht kregen, raken sommige Amstelveens leerlingen door de coronacrisis juist op achterstand.

KANSONGELIJKHEID Deze leerlingen komen vaak uit kwetsbare gezinnen met taal- of andere problemen en kunnen daardoor moeilijker dan andere kinderen thuis leren. "Het gaat hier om leerlingen die al met achterstanden te maken hebben. Voor hen wordt de kansenongelijkheid door de coronacrisis alleen maar versterkt. Via het onderwijs moeten we juíst voor hén eerlijkere kansen creëren. Daarom wil D66 dat alles uit de kast getrokken wordt om onderwijsachterstanden bij Amstelveense leerlingen tegen te gaan,” stelt D66-raadslid Saloua Chaara. 

EXTRA ONDERWIJSPROGRAMMA Volgens de democraten is de zomerschool een goed middel in de strijd tegen onderwijsachterstanden. Dat is geen school, maar een extra onderwijsprogramma dat naast theoretische vakken, ook een praktisch kunst, cultuur en sportprogramma biedt. De lessen zijn vrijwillig, omdat scholieren niet kunnen worden verplicht om in hun vakantie naar school te gaan.

MEDEVERANTWOORDELIJK “Omdat de gemeente medeverantwoordelijk is voor het tegengaan van onderwijsachterstanden, heeft D66 het college van B en W gevraagd om met scholen, instellingen voor kunst, cultuur én sport een mooi zomerschool-programma neer te zetten voor onze jeugd,” vertelt Chaara. “Natuurlijk is het wegwerken van onderwijsachterstanden een kwestie van maatwerk en zijn we er met alleen een zomerschool nog niet. De zomerschool is alleen bedoeld voor die leerlingen die hiermee geholpen zijn. Daarnaast willen wij dat deelname aan de zomerschool onafhankelijk moet zijn van de portemonnee van de ouders. Alle leerlingen met achterstanden moeten kunnen meedoen.”


BIJSPRINGEN Een zomerschool in Amstelveen kan worden betaald uit extra geld dat het kabinet pas geleden beschikbaar heeft gesteld voor het tegengaan van onderwijsachterstanden. Wanneer blijkt dat dit geld voor Amstelveen toch niet genoeg, dan wil D66 dat het college zoveel als mogelijk financieel bijspringt. Bijvoorbeeld door ander geld voor het tegengaan van onderwijsachterstanden in te zetten of door geld uit het ondersteuningsfonds ‘Corona-uitbraak’ te gebruiken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie