Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Leraren uit Peruaanse partnerstad op bezoek in Amstelveen

28 februari 2020 om 10:51 Onderwijs

AMSTELVEEN Een aantal leraren uit de Amstelveense partnerstad Villa El Salvador (Lima, Peru) heeft deze week een bezoek gebracht aan diverse scholen van onderwijsgroep Amstelland. De leraren maakten tijdens het bezoek kennis met spelenderwijs leren en de Amstelveense aanpak van meervoudige intelligentie en gedifferentieerd werken in klassen. Het bezoek aan Amstelveen is onderdeel van een uitwisseling met Villa El Salvador..

Burgemeester Tjapko Poppens ontmoette de groep uit de Peruaanse partnerstad bij hun bezoek aan de brede school Rembrandt. De docenten vertelden de burgemeester onder de indruk te zijn van de zelfstandigheid van Nederlandse kinderen op school. Eind vorig jaar ging een groep leraren van onderwijsgroep Amstelland uit Amstelveen op bezoek in Villa El Salvador in Peru. Zij wilden zien hoe leerlingen in Villa El Salvador al vanaf jonge leeftijd leren over democratie en burgerschap en waren bijzonder geïnteresseerd in hun ervaringen met schoolgemeenteraden. Het bezoek hielp de Amstellandgroep bij het ontwikkelen van een visie over burgerschap en internationalisering voor brede school Rembrandt. 

De burgemeester was enthousiast over de ontmoeting: "Het is mooi om te zien dat deze leraren elkaar echt wat te vertellen hebben, ook al werken ze in hele andere omstandigheden. Hier gaat het om bij een stedenband, dat we van elkaar leren en ideeën uitwisselen. De betrokkenheid aan beide kanten is groot. De docenten uit Peru nemen veel nuttige ervaringen mee naar huis en zijn van plan die breder dan hun eigen school uit te dragen." 

Burgerschap en participatie zijn stevig geworteld in Villa El Salvador. De stad is in 1971 ontstaan vanuit zelfbestuur. Inmiddels is Villa El Salvador een bloeiende stad met meer dan 500.000 inwoners. Deze ontwikkeling is alleen mogelijk geweest door actieve participatie van inwoners. Dit erfgoed wordt mede door de schoolgemeenten op de jongere generaties overgebracht. Amstelveen en VES hebben sinds 1997 een officiële stedenband. De gemeenten hebben afgelopen jaren op allerlei vlakken samengewerkt, zoals afvalmanagement, water, financieel management, jeugd en cultuur. Vorig jaar heeft de Amstelveense kunstenares Stephanie Rhode een muurschildering gemaakt in Villa El Salvador. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie