Wethouder Frank Berkhout (Onderwijs) las in januari tijdens Nationale Voorleesdag voor op basisschool De Horizon.
Wethouder Frank Berkhout (Onderwijs) las in januari tijdens Nationale Voorleesdag voor op basisschool De Horizon. Gemeente Amstelveen

Wethouder Berkhout: ´Vervanging leraren bij ziekte wordt lastig´

2 oktober 2019 om 07:30 Onderwijs

AMSTELVEEN Ondanks lerarentekorten in veel gemeenten, lukt het in Amstelveen nog wel om genoeg leerkrachten te vinden voor de plaatselijke scholen. Dat zegt wethouder Frank Berkhout (Onderwijs). Volgens hem wordt het wel lastiger om bijvoorbeeld bij ziekte vervangers te regelen. "Al is onze invloed op deze tekorten beperkt, we zoeken wel manieren hoe wij scholen kunnen ondersteunen," zegt Berkhout. "We denken voor het voortgezet onderwijs aan zijinstromers en aan mensen die bij bedrijven werken en bereid zijn om naast hun werk enkele uren per week voor de klas te staan. Lessen moeten dan niet verspreid over de week, maar in één blok aaneen gegeven kunnen worden. Dat zou enorm helpen."

Intussen wil Amstelveen aantrekkelijk blijven voor leraren. Betaalbare woningen aanbieden is lastig. "Maar als scholen in parkeerzones staan, dan kunnen leraren wel een parkeervergunning krijgen," aldus Berkhout. "Verder willen we mensen die nu bij overheid of semioverheid werken voor het onderwijs interesseren. Door samenwerking met scholen zou met doorstroming meer carrièreperspectief geboden kunnen worden, wat kan helpen mensen voor Amstelveen te behouden."

INTERNATIONAAL Een bijzondere uitdaging is de internationale samenstelling van de lokale bevolking. "Vooral als in Nederland gedetacheerde medewerkers van bedrijven hier wat langer blijven, dan kiezen ze vaker voor regulier in plaats van internationaal onderwijs," zegt Berkhout. "Soms heeft wel 60 procent van de leerlingen in basisschoolklassen een buitenlandse achtergrond. Op zich is het verrijkend dat kinderen in aanraking komen met andere culturen en talen. Maar het omgaan met taal- en cultuurverschillen in volle klassen is ook een uitdaging voor leraren en schoolbesturen. Soms is specifieke expertise nodig."

Eind dit jaar opent de IGBO (Internationaal Georiënteerd Basisonderwijs), voor leerlingen die maar kort in Nederland blijven. "Het heeft voor hen weinig zin Nederlands te leren," zegt Berkhout. "Deze school moet de druk op reguliere scholen helpen verlichten."

TEVEEL Sommige raadsleden vragen zich af of de gemeente niet teveel aandacht besteedt aan kinderen van buitenlandse komaf. "Ik heb gehoord van ouders die een voorlichtingsavond van een Amstelveense basisschool bezochten waar alleen Engels werd gesproken. Die ouders zijn op zoek gegaan naar een andere school," aldus BBA-raadslid Marga van Herteryck in een raadscommissie woensdag. Wat Bert de Pijper van de ChristenUnie betreft kan het ook wel een tandje minder: "Primair gaat het er toch om dat elke Amstelveense jongere goed onderwijs krijgt aangeboden?" Berkhout ziet het als een trend dat veel mensen uit de hele wereld zich hier vestigen: "Hun kinderen hebben recht op onderwijs. Dus zorgen wij ervoor dat die hier naar school kunnen." Hij verwacht dat de trend voorlopig niet voorbij is.

TEKORT Saloua Chaara (D66) vindt dat er meer gedaan moet worden aan het dreigende lerarentekort en zij komt daarvoor binnenkort met voorstellen. Clint Nieuwendijk (CDA) maakt zich zorgen over de concurrentiepositie ten opzichte van Amsterdam, dat tal van maatregelen neemt om leraren aan te trekken. Volgens Berkhout is Amstelveen een goede gemeente voor leraren om te werken, met mooie scholen: "Ook het internationale klimaat trekt leraren aan."

Bas Zwart (VVD) wil dat Amstelveense kinderen naar lokale scholen voor voortgezet onderwijs moeten kunnen, en niet soms wegens plaatsgebrek moeten naar buurgemeenten moeten fietsen. Regionale afspraken moeten wat hem betreft zo nodig worden aangepast. "Mensen komen in Amstelveen wonen om de faciliteiten en betalen hier meer voor een woning. Het is niet uit te leggen dat hun kind niet hier naar school kan." De gemeente heeft daar volgens Berkhout geen directe invloed op, maar kan wel vragen het anders te doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie