Sfeerbeeld van hoe De Scheg Midden er ongeveer uit moet gaan zien.
Sfeerbeeld van hoe De Scheg Midden er ongeveer uit moet gaan zien. Gemeente Amstelveen

Naast duurdere woningen ook 96 sociale huurappartementen in De Scheg Midden

14 december 2023 om 15:43 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De gemeente heeft voor het middengebied van de nieuwe woonwijk De Scheg (ten zuiden van Westwijk) een ontwerp-bestemmingsplan gemaakt dat vanaf 20 december ter inzage wordt gelegd. Dit bestemmingsplan maakt de bouw van 459 duurzame woningen mogelijk. Het gaat voor het merendeel om koopwoningen (288), maar er komen ook 96 sociale huurappartementen en 75 rijwoningen in de vrije huursector. De woningen komen in het deelgebied Midden van De Scheg dat tussen het spoortracé en de Noorddammerweg ligt.

“We zijn erin geslaagd om sociale huurwoningen toe te voegen in dit deel van De Scheg. Een grote wens van zowel de gemeenteraad als het college van B en W”, aldus wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening). In deelgebieden West en Oost komen geen sociale huurwoningen. Daar lagen de overeenkomsten en daarmee het woonprogramma met ontwikkelaars al vast.  

GEMEENTE AAN HET ROER

Voor de Scheg Midden liep het proces van planontwikkeling anders: de gemeente stond aan het roer voor de indeling en invulling van het gebied en er zijn vooraf geen overeenkomsten opgesteld. Na de vaststelling van het bestemmingsplan, het exploitatieplan en een beeldkwaliteitsplan kunnen private partijen op basis daarvan gaan ontwikkelen en vergunningen aanvragen.  

KOOPWONINGEN

Het merendeel van het woningaanbod in de Scheg Midden betreft koopwoningen. Het gaat daarbij om een mix van rijwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen. Het plan biedt daarnaast ruimte voor 96 sociale huurappartementen en 75 rijwoningen in de vrije huursector.  

SINGEL MET GROEN

In het gebied komt een singel met groen eromheen. Deze diende als uitgangspunt voor de indeling van het middengebied. Aan de singel zijn drie appartementengebouwen voorzien. Verspreid komen verschillende hofjes als ontmoetingsplekken in de wijk. Aan de randen komen de vrijstaande koopwoningen en de twee-onder-één-kapwoningen. Ruim een kwart van het te ontwikkelen gebied is bestemd voor groen. 

AUTOVRIJE WOONPADEN

Het beeldkwaliteitsplan geeft richtlijnen voor de architectonische en stedenbouwkundige uitwerking van het gebied. Het kan door de verschillende architecten en opdrachtgevers die woningen gaan bouwen worden gebruikt. Klimaatadaptatie dient als leidraad voor de inrichting en materiaalkeuze van de openbare ruimte. Een aantal woningen ligt aan autovrije woonpaden. Deze woonpaden vormen een belangrijke fietsstraat die de Scheg West met de Scheg Midden verbindt. 

Het interactief raadplegen van het ontwerp van het bestemmingsplan met bijlagen kan vanaf 20 december via ruimtelijkeplannen.nl. Tot en met 30 januari 2024 kunnen er zienswijzen worden ingediend.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie