De Scheg-Oost is een van de drie projecten waarvoor de Startbouwimpuls wordt aangevraagd.
De Scheg-Oost is een van de drie projecten waarvoor de Startbouwimpuls wordt aangevraagd. Gemeente Amstelveen

Amstelveen vraagt geld Startbouwimpuls aan voor drie woningbouwprojecten

12 oktober 2023 om 13:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat drie woningbouwprojecten indienen om mee te dingen voor de Startbouwimpuls. Deze regeling is in het leven geroepen door minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) omdat het door veranderde economische omstandigheden steeds moeilijker wordt om nieuwe woningen te bouwen. De drie projecten die volgens Amstelveen voor de impuls in aanmerkingen komen zijn Ouderkerkerlaan 150/Amstelwood, de Scheg-Oost (fase 1+2), en de zorgwoningen in Westwijk Zuidoost.

De Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024 en 2025 te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden de businesscase niet meer rond kunnen krijgen. Daardoor dreigen deze projecten te vertragen of stopgezet te worden. Er is landelijk in totaal 300 miljoen euro beschikbaar om door te kunnen blijven bouwen en de verwachte terugval van woningbouw de komende jaren te beperken.

Een van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om voor de Startbouwimpuls in aanmerking te komen is dat het aandeel betaalbare woningen minimaal 50 procent bedraagt. Tot deze categorie behoren volgens het ministerie van Volkshuisvesting sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen met een maximale huur van 1.096 euro per maand (prijspeil 1-1-2023) en koopwoningen met een verkoopprijs van 355.000 euro (prijspeil 2023). Volgens B en W voldoen de drie projecten aan deze eis.

Andere voorwaarden zijn onder meer dat de start van de bouw van de woningen uiterlijk in 2024 of 2025 moet starten en dat de oplevering van de woningen uiterlijk 36 maanden na start bouw (2027/2028). Ook moet het om een project van meer dan 10 woningen gaan. De maximale bijdrage per woning bedraagt 12.500 euro. De gemeente betaalt een eventueel toegekende Startbouwimpuls alleen uit aan betreffende ontwikkelaar als het project daadwerkelijk voldoet aan de randvoorwaarden die hiervoor gelden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie