Het gebied ten zuiden van Westwijk waar De Scheg Oost moet komen.
Het gebied ten zuiden van Westwijk waar De Scheg Oost moet komen. Google Streetview

CDA vraagt opheldering in gemeenteraad over woningbouw in De Scheg Oost

25 mei 2023 om 10:35 Nieuwbouw


AMSTELVEEN CDA-raadslid Arjen Siegmann heeft woensdagavond vragen in de gemeenteraad gesteld over de stand van zaken rond woningbouw in het gebied De Scheg Oost, ten zuiden van Westwijk. In april werd aanvankelijk gemeld dat de bouw van woningen hier niet door kon gaan vanwege verslechterde marktomstandigheden door oplopende bouwkosten en stijgende rente die huizenzoekers afwachtend maakte. Inmiddels heeft de ontwikkelaar echter aangegeven er toch mee door te willen gaan. De verandering van gedachten bij de aannemer verbaasde Siegmann, omdat er sinds begin april aan de marktsituatie weinig veranderd lijkt.

Wethouder Floor Gordon erkende dat de marktomstandigheden recent niet veel veranderd zijn. “Voor de ontwikkelaar was het plan waarvoor hij in februari vergunning kreeg economisch niet uitvoerbaar doordat de voorverkoop achterbleef. Hij had daarom tijd nodig voor heroriëntatie op een deel van het project. Hij vroeg in eerste instantie om intrekking van de vergunning voor de bouw om te voorkomen dat hij te maken zou krijgen met een betalingsverplichting jegens de grondeigenaren. Hij ziet nu kans om een beperkt aangepast plan en gefaseerd de bouw van 172 woningen wel economisch uitvoerbaar te maken in de huidige omstandigheden,” gaf de wethouder aan.

GEVARIEERD WONINGAANBOD

“Voor de gemeente zijn daarbij uitgangspunten dat het gaat om hetzelfde aantal woningen en dezelfde prijs- en koopgaranties voor de kopers die al woningen in het middensegment woningen hebben gekocht, een gevarieerd woningaanbod en qua prijsstelling meer woningen aan de onderkant van het vrije-sector segment,” aldus Floor Gordon.

De wethouder ziet geen gevolgen voor de ontwikkeling van De Scheg Midden en De Scheg West. “Bij Oost was het grondbezit sterk versnipperd en was er sprake van grondspeculatie, wat leidde tot een ingewikkelde business case die bij een beetje tegenwind al meteen begon te kraken. In De Scheg West is geen grondspeculatie. In De Scheg Midden wel, maar daar voeren we als gemeente zelf de volledige regie en er zijn vooraf geen afspreken gemaakt met ontwikkelende partijen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie