Het gebied ten zuiden van Westwijk waar De Scheg Oost moet komen.
Het gebied ten zuiden van Westwijk waar De Scheg Oost moet komen. Google Streetview

Problemen bij ontwikkeling De Scheg Oost wegens tegenvallende woningverkoop

20 april 2023 om 13:04 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De ontwikkelaar van de nieuwe wijk De Scheg Oost (ten zuiden van Westwijk) heeft de gemeente Amstelveen gevraagd om de op 16 februari verleende vergunning voor de bouw van 172 woningen in te trekken. Een dergelijk verzoek is zeer ongebruikelijk. De ontwikkelaar is er tot op heden niet in geslaagd om het gebruikelijke minimum percentage woningen te verkopen om te starten met de bouw van het project. De ontwikkelaar wijt dit aan de huidige onvoorziene marktomstandigheden, aldus meldt het college van B en W aan de gemeenteraad.

Bij het verzoek om de vergunning in te trekken speelt ook mee dat de ontwikkelaar financiële afspraken met derden na moet komen op het moment dat de vergunning onherroepelijk is. Dat zet de economische uitvoerbaarheid van het project volgens het college naar verluidt verder onder druk. Vanwege twee bezwaren die binnen de op 30 maart aflopende bezwaartermijn tegen de verleende vergunning zijn ingediend, is de vergunning nog niet onherroepelijk.

IN GESPREK

Het college laat weten in gesprek met de ontwikkelaar te zijn over zijn intrekkingsverzoek. ‘Onze ambitie is onverkort om in De Scheg Oost zo snel mogelijk woningen te realiseren,’ aldus B en W in de brief aan de gemeenteraad.

GroenLinks en Actief voor Amstelveen lieten eerder al weten te zijn geschrokken van de verkoopprijzen van de nieuwbouwwoningen in De Scheg-Oost. De prijzen lopen vanaf circa 675.000 euro voor eengezinswoningen tot boven de miljoen euro voor herenhuizen  De prijzen van appartementen liggen tussen circa 420.00 en 895.000 euro. 

De Scheg Oost is de eerste fase van de nieuwe woonwijk die ten zuiden van Westwijk moet verrijzen. In totaal moeten er circa 1.300 woningen in het gebied langs de Van Hattumweg komen.

Recent zijn landelijk al diverse nieuwbouwprojecten stilgelegd. Door de gestegen hypotheekrente zijn de woningprijzen voor grotere groepen onhaalbaar geworden. Bovendien ligt de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning door de fors gestegen bouwkosten op een historisch hoog niveau. Zowel de arbeidskosten als de materiaalprijzen zijn flink hoger geworden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie