Optoppers worden gewoonlijk uitgevoerd in hout, onder meer ter beperking van het gewicht.
Optoppers worden gewoonlijk uitgevoerd in hout, onder meer ter beperking van het gewicht. VORM BuurtBoost

CDA: ‘Veel extra woningen mogelijk in Amstelveen door ‘optoppen’ flatgebouwen

21 maart 2023 om 14:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Het plaatselijke CDA is groot voorstander van het ‘optoppen’ van flatgebouwen met een extra bouwlaag als manier om de schreeuwende woningnood te verminderen. Veel bestaande flatgebouwen zijn hier geschikt voor en het grote voordeel is dat het geen extra ruimte kost. Vrijdag hield het CDA hierover een perspresentatie.

“In Amstelveen zijn er zo’n 110 tot 120 appartementengebouwen die voor optoppen in aanmerking kunnen komen,” zei CDA-burgerraadslid Bert Rouwenhorst tijdens de presentatie. “Afhankelijk van de mate waarin dat lukt, kunnen er zo’n 1.300 tot maximaal 3.000 woningen op die manier bij komen. Amstelveen wil de komende jaren zo’n 10.000 woningen toevoegen. Dan is dit een aardige hoeveelheid.” Het maximum van 3.000 is bijna net zoveel als dat er woningen moeten komen op het te transformeren bedrijventerrein Legmeer. 

LAGE KOSTEN

Buurtboost, een initiatief van Vastgoedontwikkelaar VORM, ontwikkelde de ‘Optopper’, die geschikt is voor plaatsing op tal van naoorlogse flatgebouwen en bedoeld is voor jongeren, maar ook voor senioren die kleiner willen wonen. De kosten worden laag gehouden door standaardisatie. Er komt een dunne tussenlaag op het dak die op de meeste flatgebouwen probleemloos is aan te brengen. Hierop worden vervolgens de nieuwe appartementen geplaatst. 

‘OVERLAST MINIMAAL’

“Het bouwen ervan gebeurt elders in fabrieken, zodat het plaatsen zelf binnen één dag kan gebeuren,” aldus Mariette Broesterhuizen van BuurtBoost. “Op die manier is de overlast voor de bestaande flatbewoners minimaal.” Optoppers zijn opgebouwd uit modules waarmee met de omvang gevarieerd kan worden. Bij galerijflats wordt gezocht naar de optimale aansluiting op trappenhuizen en liften. Bij portiekflats kan aan een blinde kop een lift worden geïnstalleerd. De optoppers zijn geschikt voor herplaatsing elders en de bouwmaterialen zijn opnieuw bruikbaar. Op de grond zal nogal eens meer ruimte nodig zijn voor parkeren. Met de gemeente zou dan gekeken moeten worden naar groencompensatie elders.

Aannemer Heijmans heeft een fabriek gebouwd speciaal voor de productie van extra bouwlagen op flats. Die opbouwen hebben als belangrijkste constructiemateriaal hout. Hout is lichter dan beton, zodat versteviging van fundering of constructie van flatgebouw niet nodig is. Door hout te gebruiken wordt ook CO2 voor lange tijd vastgelegd.

VERDUURZAMING

Het in Amstelveen gevestigde Creative City Solutions richt zich op Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) van koopflats. Daarbij wordt gekeken naar mogelijkheden om uit de opbrengst van de verkoop van de optop-units een geheel flatgebouw duurzaam te maken. Want voor flateigenaren dreigt verduurzaming een kostbare ingreep te worden die 60.000 euro tot meer dan een ton kan kosten. Veel VVE’s zitten krap bij kas en moeten voor verduurzaming een forse extra bijdrage vragen die menige bewoner niet eens kan opbrengen. Optoppen kan dan uitkomst bieden. Bert Rouwenhorst spreekt daarom van een ‘win-win situatie’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie