Bewoners van Middenhoven demonstreerden woensdag bij het raadhuis tegen de plannen voor de Bovenkerkerweg.
Bewoners van Middenhoven demonstreerden woensdag bij het raadhuis tegen de plannen voor de Bovenkerkerweg. René de Leeuw

Felle kritiek op bouwplannen Bovenkerkerweg: ‘Een Zuidas in de achtertuin’

17 februari 2023 om 13:49 Nieuwbouw Tips van de redactie

AMSTELVEEN Bewoners van Middenhoven zien weinig in de plannen voor de Bovenkerkerweg. De gemeente wil daar tot 1200 woningen toestaan in hoogbouw. Dat past volgens de bewoners niet bij de laagbouw van Middenhoven. Zij vrezen een soort Zuidas, bleek woensdag in een raadsgesprek.

De bewoners waren met een flinke delegatie gekomen en protesteerden voorafgaand aan het raadsgesprek bij de ingang van het raadhuis. Wijkbewoner Ted Dijkman noemde de plannen in een schriftelijke inspraakreactie: ‘Een Zuidas in onze wijk/achtertuin.’ Bewoner Arjan Gerritsen zei te vrezen dat de Bovenkerkerweg ‘de Gustav Mahlerlaan van Amstelveen Zuid’ wordt: “Op elk eiland mag een hoogteaccent komen van zeven tot tien bouwlagen hoog. Middenhoven heeft circa 3.200 woningen en daar komen dan 800 tot 1200 woningen bij op een fractie van de grond. Ik houd mijn hart vast voor het eindbeeld met zes woontorens op een rij, en aan de overkant van de Bovenkerkerweg Zuidas Light.”

BOUWKOSTEN

Rob Kosterman, die vlakbij de groen en kantorenstrook langs de Bovenkerkerweg woont, vulde aan: “De recent toegenomen bouwkosten zorgen ervoor dat het aantal te verkopen appartementen hoog moet zijn. Maar Middenhoven is al de een na dichtst bevolkte wijk van Amstelveen met versteende woonerven en een beperkte groenstructuur.” Bewoner Remco Blankenzee mist  in Middenhoven de voor Amstelveen kenmerkende plantsoenen, groenstroken en waterpartijen. “Dit werd gecompenseerd door een mooi gevarieerd wijkpark en groene zomen rond de wijk. De Bovenkerkerwegzone is daar onderdeel van en werd deels bebouwd met kantoren die passen naast de woonwijk, vier bouwlagen hoog en op voldoende afstand van de woningen. Er wordt nu getransformeerd. Maar de heemparken worden toch ook niet getransformeerd? Zijn er plannen voor hoogbouw in het Jac P. Thijssepark?”

Wanneer wij niets doen, dan verdwijnt Fussia.

EIGENAREN VRAGEN OM TEMPO

Eigenaren en ontwikkelaars vinden dat het allemaal erg lang duurt. Netjes Beheer, eigenaar van het pand met horeca-gelegenheid Fussia, praat al sinds 2012 met de gemeente over vernieuwing. Inspreker B.W. Righarts van Netjes Beheer vroeg de besluitvorming niet verder uit te stellen en liefst het tempo te versnellen: “Het gebouw, het interieur en installaties van Fussia zijn aan vervanging toe. Wanneer wij niets doen, dan verdwijnt Fussia.” 

Inspreker Kops van Zevensprong VOF, eigenaar van de twee noordelijkste, nu grotendeels leegstaande kantoorgebouwen tussen Bovenkerkerweg en Middenhoven, was ondanks de trage gang van zaken wel positief over de nieuwste uitgangspunten voor nieuwbouw, en over de samenwerking van eigenaren en ontwikkelaars aan een samenhangende aanpak voor het hele gebied. Zevensprong wil de twee kantoren vervangen door 200 tot 250 duurzame appartementen. DWE Makelaars heeft de interesse voor een nieuwe woning aan de Bovenkerkerweg onderzocht en verwacht 3.000 tot 5.000 geïnteresseerden, van wie 40 procent uit Amstelveen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? 
  Pushmelding inschakelen  of meld je aan voor nieuwsbrief
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie