Ontwerpen voor een deel de uitbreiding van Uilenstede, met speciale vliegtuiggeluidwerende gevels.
Ontwerpen voor een deel de uitbreiding van Uilenstede, met speciale vliegtuiggeluidwerende gevels. Van der Valk Investments

Minister Harbers wijst bouw 2.500 studentenwoningen in Amstelveen af

26 januari 2023 om 15:39 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Minister Mark Harbers (Infrastructuur) wil geen uitzondering van de strenge woningbouwregels rond Schiphol maken, om realisatie van 2.500 studentenwoningen in Uilenstede/Kronenburg mogelijk te maken. Dat zei de minister volgens NH Nieuws gisteren in een Tweede Kamerdebat. Een meerderheid in de Kamer had eerder een motie aangenomen waarin de regering werd opgeroepen om de bouw wel mogelijk te maken vanwege de grote behoefte aan studentenwoningen. De gemeente Amstelveen maakt zich al langer sterk om goedkeuring voor de bouw te krijgen.

Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar (D66) had de motie in september samen met Pieter Grinwis (ChristenUnie) ingediend. Ze riepen de regering daarmee op om op korte termijn een oplossing te vinden voor de problemen rond de plannen voor de studentenwoningen. Deze problemen waren ontstaan nadat de Raad van State in mei 2022 een streep haalde door het bestemmingsplan dat de bouw van deze woningen mogelijk moest maken. De Raad van State deed dit omdat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat niet de benodigde verklaring van bezwaar had afgegeven om de studentencampus te kunnen realiseren vanwege de ligging binnen het beperkingengebied rond Schiphol.

GELUIDSOVERLAST

Het gemeentebestuur van Amstelveen was blij met de steun van de Tweede Kamer en wees daarbij op het grote tekort aan studentenwoningen in de regio. Toch stelde minister Harbers volgens NH Nieuws gisteren in een kamerdebat over Schiphol geen toestemming te kunnen geven voor de bouw in Kronenburg. Dit omdat er in de buurt van Schiphol strenge veiligheids- en gezondheidsregels gelden. Die hebben onder meer betrekking op mogelijke de schadelijke effecten van geluidsoverlast en het mogeijke risico om slachtoffer te worden van een vliegtuigongeval.

Toch is de bouw van de studentencampus volgens NH Nieuws nog niet helemaal van de baan. Minister Harbers overlegt nog met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en andere betrokkenen over wat er wel mogelijk is in Kronenburg. Volgens NH Nieuws wordt daar op zijn vroegst pas na de zomer meer over bekend.

Het door de Raad van State afgewezen bestemmingsplan was op 7 juli 2021 door de gemeenteraad van Amstelveen vastgesteld. Het plan voorzag in studentenwoningen gecombineerd met extended stay voorzieningen, kantoor- en werkplekruimten en sport- en horecavoorzieningen in de wijk Kronenburg, die grenst aan Uilenstede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie