Bert Rouwenhorst bij  appartementsgebouw aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert waar een verdieping op wordt gebouwd.
Bert Rouwenhorst bij appartementsgebouw aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert waar een verdieping op wordt gebouwd. Dick Aanen

CDA stelt voor om flats in Amstelveen ‘op te toppen’ met extra bouwlaag

16 december 2022 om 13:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Het CDA heeft voorgesteld flatgebouwen in Amstelveen ‘op te toppen’ met een extra verdieping. “Pakweg 120 naoorlogse appartementsgebouwen in Amstelveen kunnen probleemloos worden voorzien van een extra woonlaag,” zei CDA-burgerraadslid Bert Rouwenhorst woensdagavond in een raadsdebat. Hij verwees naar een project aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert waar momenteel gebouwen van drie verdiepingen er een vierde bouwlaag bij krijgen. 

“Deze aanpak is volgens ons ook bijzonder goed toepasbaar in Amstelveen. Op deze manier kunnen naar onze mening in totaal 1.300 extra appartementen worden gecreëerd. Amstelveen kan zo het woningbestand uitbreiden zonder een claim te leggen op de bestaande ruimte. Deze woningen passen bovendien over het algemeen perfect in de klasse middeldure koop.” 

Rouwenhorst, die zich uitgebreid in de bouwkundige aspecten verdiept heeft, ziet de optoppingen liefst uitgevoerd worden in houtskeletbouw: “Het gewicht van de extra verdieping is dan een fractie van de bestaande gebouwstructuur.” 

Bewoners van de bestaande appartementen hoeven volgens hem weinig overlast te ondervinden van de ingreep. “Met de verkoop van de nieuwe appartementen, wordt kapitaal gegenereerd waarmee achterstallig onderhoud, maar ook verduurzaming kan worden bekostigd. Het geld daarvoor is er nu vaak niet. Ook kan er bijvoorbeeld een lift komen die er nu niet is.” 

Rouwenhorst bracht zijn voorstel in tijdens een raadsdebat over de gemeentelijke verduurzamingsplannen. Wegens tijdsgebrek kon het college er echter niet op reageren en is er ook niet over gedebatteerd.Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie