Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Amstelveen wil bewoners meer betrekken bij bouwontwikkelingen in buurt

14 oktober 2022 om 10:30 Nieuwbouw


AMSTELVEEN Het gemeentebestuur wil inwoners eerder betrekken bij bouwplannen en ruimtelijk beleid in hun buurt. Ook krijgen bewoners meer ruimte bieden om mee te denken. Dat is het uitgangspunt van het participatiebeleid dat de gemeente hiervoor  voorstelt. Het gaat daarbij onder meer om participatie bij initiatieven voor bouwprojecten van de gemeente en ontwikkelaars. Het voorstel is ook van toepassing voor omgevingsplannen of nieuw beleid voor de omgeving.

Volgens wethouder Participatie, Floor Gordon, tonen Amstelveners zich steeds meer betrokken bij hun leefomgeving. “Ze willen dat er eerder naar hen wordt geluisterd en dat zij in de gelegenheid worden gesteld om zorgen, wensen of ideeën te uiten.” Die ontwikkeling vraagt volgens haar om meer verbinding met inwoners. “Door inwoners vroegtijdig te betrekken, als gemeente of ontwikkelaar, krijgen we ervaringen, ideeën en belangen van verschillende belanghebbenden tijdig in beeld en kunnen deze mee nemen in onze plannen. Dat leidt tot betere en meer gedragen besluitvorming,” licht de wethouder toe.

OMGEVINGSWET Het nieuwe beleid voor aanpak van de participatie is gericht op initiatiefnemers met een plan voor de fysieke leefomgeving, zoals gebouwen, wegen of parken. Inwoners of ontwikkelaars kunnen initiatiefnemer zijn, maar ook de gemeente zelf. Het nieuwe beleid loopt vooruit op de Omgevingswet die naar verwachting 1 januari 2023 ingaat. Deze wet stimuleert vroegtijdige participatie bij ruimtelijke initiatieven en biedt gemeenten zelfs de mogelijkheid om in bepaalde specifieke gevallen participatie verplicht te stellen. Amstelveen gaat dit doen bij bijvoorbeeld ontwikkelingen die straks niet in het omgevingsplan (dat heet nu nog bestemmingsplan) passen.

Participatie kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Bij elke fase van een initiatief past een ander participatieniveau (raadplegen, adviseren, mee-creëren en/of meebeslissen). Het informeren van belanghebbenden is altijd de eerste en minimale stap. 

VERWACHTINGSMANAGEMENT Het uitgangspunt bij participatie is dat de initiatiefnemer probeert de inbreng zoveel mogelijk mee te nemen, ook als het om raadplegen of adviseren gaat. Bij het afwegen van alle belangen kan het betekenen dat de inbreng van participanten niet wordt meegenomen in de plan- en/of besluitvorming. Daarom is het volgens de gemeente belangrijk om van te voren aan te geven wat er met de inbreng wordt gedaan en wat deelnemers van de participatie kunnen verwachten.



















De stukken van het college van B en W worden voorgelegd aan de raad. Deze zijn te vinden op





Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie