Op de plek van het voormalige kantoor van Hewlett-Packard aan de Startbaan wordt volop gewerkt aan bouw van appartementen.
Op de plek van het voormalige kantoor van Hewlett-Packard aan de Startbaan wordt volop gewerkt aan bouw van appartementen. Foto: Eddie de Blieck

Dertig bouwplannen met 5.000 woningen op stapel in Amstelveen

13 oktober 2022 om 16:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN In Amstelveen zijn momenteel ruim dertig bouwplannen in voorbereiding of uitvoering voor in totaal 5.000 nieuwe woningen, die in de jaren tot en met 2029 voltooid moeten worden.

Het gaat om heel kleine projecten, bijvoorbeeld voor één of twee woningen langs de Amsteldijk, tot aan het om te vormen bedrijventerrein Legmeer, waar zo’n 3.000 woningen moeten komen. En van alles daar tussenin, zoals De Scheg, woontorens aan de Groen van Prinstererlaan en Ouderkerkerlaan en diverse projecten langs de Startbaan.

STUDENTENWONINGEN NIET MEEGETELD Niet meegeteld is Kronenburg/Uilenstede, waar Amstelveen 2.500 studentenwoningen en 1.500 kamers voor tijdelijk verblijf wil laten verrijzen, maar waar vooralsnog geen toestemming voor is. De hoop is echter nog niet vervlogen. Het lobbywerk gaat door en de politieke druk neemt toe om dit plan toch maar wel uit te voeren. Ook is geen rekening gehouden met nieuwe initiatieven en met projecten die mogelijk nog voortkomen uit de gebiedsontwikkeling rond de A9. 

THE MAYOR Het scala aan bouwprojecten betreft volledige nieuwbouw, soms vervanging van kantoren of het ombouwen van kantoren naar woningen. Het mooiste voorbeeld van die laatste categorie is The Mayor, het vroegere hoofdkantoor van KPMG, dat na de lopende verbouwing 315 appartementen gaat omvatten.

Raadsleden werden woensdagavond bijgepraat over de stand van zaken van al die projecten. “Er zijn veel plannen waar al heel lang over gesproken wordt en die nu in de uitvoeringsfase komen,” zei Petra Kegge, teamleider bij de afdeling Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente.

PROTESTEN De gemeente heeft nieuwe (inspraak)procedures ontwikkeld, opdat belanghebbenden en de gemeenteraad eerder bij het plannen maken worden betrokken. De oude procedures leidden tot grote onvrede doordat omwonenden vaak het gevoel kregen dat zij onvoldoende of te laat werden gehoord. Tal van projecten riepen daardoor protesten op.

RAAD VAN STATE “Zo leek het vervangen van een leegstaand kantoorgebouw door woningen in de Charlotte van Montpensierlaan een simpel plannetje, maar toch ondervond het veel weerstand,” zei Guus Koppenaal, afdelingshoofd Stedelijke Ontwikkeling bij de gemeente. “Het woningproject in de Acacialaan voor 28 woningen op de plek van dansschool Milttelmeijer daarentegen verliep juist heel soepel. Maar eigenlijk zijn er bijna geen projecten meer waar de Raad van State niet aan te pas komt.”

MEDIATION Bij het project Allemanskwartier in Bankras Kostverloren voor een nieuw wijkcentrum in combinatie met woningbouw, stonden gemeente en omwonenden lang tegenover elkaar. Hier werd gekozen voor mediation, een vorm van bemiddeling, wat uiteindelijk heeft geleid tot een aangepast plan waarover gemeente en bewoners het wel eens konden worden.

De vraag kan opkomen of de Amstelveense bouwwoede mogelijk blijft in tijden van stijgende kosten. Dit is vooral een zaak voor ontwikkelaars, maar volgens Petra Kegge zijn er op dit moment geen aanwijzingen voor problemen voor projecten in Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie