Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

CDA vreest voor vertraging bij bouwprojecten door tekort kwaliteitsborgers

Nieuwbouw

AMSTELVEEN CDA Amstelveen wil van het college weten of er vanaf 2023 voldoende onafhankelijke kwaliteitsborgers beschikbaar zijn om alle nieuwe bouwprojecten te toetsen. Dit omdat met de invoering van de Wet kwaliteitsborging straks voor het bouwen van woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen geen vergunning meer nodig, maar een bouwmelding volstaat. De toets vooraf en het toezicht tijdens de bouw verschuift van de gemeente naar onafhankelijke private kwaliteitsborgers. Het CDA vreest dat een mogelijk tekort aan deze borgers zal leiden tot vertraging bij bouwprojecten in Amstelveen. 

De bedoeling van de wet is dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Het moet leiden tot minder bouwfouten en gebreken. Zoals bijvoorbeeld constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. Er zijn in bouwend Nederland echter zorgen of er wel voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn. 

GEDEELTELIJKE STILSTAND BOUW Volgens CDA-burgerlid Bert Rouwenhorst is het nog maar de vraag of de huidige gemeentelijke plantoetsers en toezichthouders na 1 januari overstappen naar commerciële partijen. Gemeenten zullen er volgens hem alles aan doen om bouwkundigen aan boord te houden. Een tekort aan kwaliteitsborgers kan volgens Rouwenhorst leiden tot een gedeeltelijke stilstand van de bouw. “Het kan betekenen dat kleine initiatieven de dupe worden.”

Het CDA wil van het college weten of er ook in Amstelveen een gebrek aan kwaliteitsborgers te verwachten is. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. De partij vraagt onder meer of er een gerede mogelijkheid bestaat dat een mogelijk tekort zal leiden tot vertraging van de bouwprojecten in Amstelveen en of de invoering van de Wet kwaliteitsborging zal leiden tot een afname van het aantal plantoetsers binnen het gemeentelijk beleid.

advertentie
advertentie