Nummer 2 op de kieslijst voor BBA, Pieter Monkelbaan, in gesprek met omwonenden op de plek aan de Ouderkerkerlaan waar de woontoren gepland is.
Nummer 2 op de kieslijst voor BBA, Pieter Monkelbaan, in gesprek met omwonenden op de plek aan de Ouderkerkerlaan waar de woontoren gepland is. BBA

BBA tegen ‘megalomaan plan’ voor hoogbouw aan Ouderkerkerlaan

31 januari 2022 om 11:14 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (BBA) vindt het hoge appartementengebouw dat volgens de plannen aan Ouderkerkerlaan 150 moet verrijzen, niet in balans met de omgeving. Het plan vormt volgens BBA een bedreiging voor prettig wonen en leven in het oostelijk deel van de wijk Keizer Karelpark. Het zogenaamde Amstelwood-project behelst de bouw van een wooncomplex van meer dan 58 meter hoog met 17 bouwlagen. “Dit megalomane plan moet van tafel,” stelt Ruud Kootker, fractievoorzitter en lijsttrekker van BBA. “Het kan niet zo zijn dat wij de zakken van projectontwikkelaars blijven vullen door idioot hoge torenflats te bouwen in de achtertuinen van de bewoners van de Van der Leekbuurt.”

Kootker geeft daarbij toe dat de door de gemeenteraad vastgestelde hoogbouwvisie ruimte geeft om op bepaalde plaatsen in de stad de hoogte te gebruiken. Maar hij benadrukt daarbij ook dat is afgesproken dat hoogbouw in balans moet zijn met de leefomgeving.

Eerder speelde deze problematiek ook al bij de plannen voor de Mr. Groen van Prinstererlaan 114, waar volgens BBA overduidelijk al de uiterste grenzen opgezocht werden toen het ging om de hoogte en verdichting (de hoeveelheid bebouwing in een bepaald gebied).

BOUWEN IN BALANS In maart 2020 diende BBA daarom een motie in over ‘Bouwen in Balans’. Daarbij stelde de partij enerzijds niet te kunnen ontkomen aan bouwen in de hoogte om meer mensen te helpen aan een betaalbare woning, maar dat dit anderzijds niet ten koste mag gaan van de leefbaarheid en de woonkwaliteit van de buurten en wijken. De motie werd door de meerderheid van de raad echter niet gesteund.

NEWA-PROJECT Ook bij de plannen voor een hoge torenflat pal tegenover de Stratusflat bij het winkelcentrum Groenhof, het zogenaamde ‘Newa project’ werd opnieuw de uiterste grens opgezocht. Na overduidelijke protesten van buurtbewoners en de politieke inzet van Burgerbelangen Amstelveen, en later ook vanuit andere politieke partijen, is het toen gelukt dit project voorlopig in de ijskast te zetten.

DRAAGVLAK Dat nu volgens BBA opnieuw de uiterste grenzen opgezocht worden is volgens de partij niet in het belang van de inwoners van Amstelveen, ook al omdat het draagvlak voor bouwplannen in buurten en wijken bij inwoners op deze manier als sneeuw voor de zon gaat verdwijnen. BBa vindt ook dat het pand onevenredig hoog wordt in vergelijking met de andere hoogbouw, zoals het kantoor van Zwitserleven, de Mayor, de Meander en de hoge flats op het Stadshart. “Het is eerder een steenpuist dan een landmark, zoals het College wil doen geloven. Totaal niet passend in de beeldkwaliteit van de zo karakteristieke wijk Keizer Karelpark. We willen graag dat er gebouwd wordt, maar in balans en met de menselijke maat,” aldus Kooter.

BEZOEK LOCATIE Toen vrijdagavond in de buurt bekend werd, dat BBA daar zaterdag met een delegatie van de partij ging kijken was dat voor talrijke omwonenden, ingeseind door de coördinator van de actiegroep Karel Rutgers, reden om zich bij de BBA-ers te voegen en uitgebreid te discussiëren over de plannen. BBA was daar met raadslid Ewa Petiet, burgerraadslid en nummer 2 op de kieslijst Pieter Monkelbaan en de nummers 4 en 5 Ferry van Groeningen en Kitty Huisman. Ook de buurtbewoner Chris Smeenk en partijsecretaris Frits Suer waren van de partij. De bewoners reageerden enthousiast op het bezoek van de BBA-delegatie en grepen de kans met beide handen aan om hun grieven te uiten.

NIET PASSEND Pieter Monkelbaan vond het een zeer geslaagde bijeenkomst. “Dit is nu de derde keer dat een plan wordt gepresenteerd dat niet past in de leefomgeving van de Amstelveners,” zei hij over de bouwplannen. “Wij staan voor betaalbaar wonen en willen ook echt kijken waar we woningbouw voor betaalbare woningen kunnen inpassen. We steunen duurzaam en natuurinclusief bouwen en zijn blij met bouwprojecten als Olympiade aan de Startbaan waar we honderden woningen bouwen. En ook Nieuw Legmeer, De Scheg en Kronenburg-Uilenstede kunnen op onze steun rekenen, maar dit gaat echt te ver. Te hoog op deze plek. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.“ 

“BBA hoopt dat de gemeenteraad en het college van B en W zo verstandig zijn het plan voorlopig van tafel te halen. Dan kunnen we opnieuw kijken hoe we op die plek een voor iedereen aanvaardbaar aantal woningen en aangepast aan de omgeving kunnen realiseren,” aldus Ruud Kootker.


Leden van de BBA-delegatie met de buurtbewoners aan Ouderkerkerlaan 150. - Foto; BBA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie