De beoogde bouwlocatie aan de Ouderkerkerlaan.
De beoogde bouwlocatie aan de Ouderkerkerlaan. Aangeleverd

Omwonenden Ouderkerkerlaan 150: ‘Woonkolos past niet in rustige leefomgeving’

26 januari 2022 om 09:15 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Omwonenden van de Ouderkerkerlaan 150 zijn het niet eens met de inhoud van de startnotitie die het college van B en W voor deze bouwlocatie heeft gepresenteerd. Ze vinden hun inbreng daar onvoldoende in terug. Ook het persbericht dat de gemeente hierover naar buiten bracht, is volgens de bewoners op meerdere punten onjuist. De omwonenden blijven tegen het plan om op de locatie van het Esso-tankstation en een voormalige autodealer een hoge woontoren met 130 appartementen te bouwen. De startnotitie wordt 3 februari besproken door de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur.

De reactie op de berichtgeving is afkomstig van de VvE Amstelland, de VvE Kierkegaardstraat en mede-buurtbewoners. Ze wijzen er onder meer op dat in het persbericht wordt vermeld dat de gemeente een deel van de bezwaren heeft kunnen wegnemen door onderzoek, bijvoorbeeld naar het aantal verkeersbewegingen. Dat is volgens hen onjuist. ‘De omwonenden hebben tijdens een buurtconsultatie gevraagd om inzage in de rapportage over die verkeersbewegingen. De verkeersdeskundige van de gemeente heeft daarop gemeld, dat er geen rapportage was en dat er ook geen feitelijk onderzoek naar die bewegingen had plaatsgevonden. Men was uitgegaan van algemene gemiddelden. De gemeente heeft de bezwaren van de omwonenden zeker niet weggenomen,’ aldus de bewoners.

Daarnaast werd gemeld dat de gemeente bezwaren tegen de hoogte van het gebouw niet ‘kan’ wegnemen. Dat is volgens de bewoners onjuist. ‘Er is gekozen voor de op grond van het Luchthavenindelingsbesluit maximaal toegestane bouwhoogte. De gemeente heeft bij de buurtconsultatie letterlijk verklaard dat aanpassing van die hoogte ten koste zou gaan van het rendement voor de projectontwikkelaar. Naar onze mening is het niet verantwoord om te kiezen voor een maximale winst voor de ontwikkelaar ten koste van de leefomgeving van omwonenden.’ 

Verder meldt de gemeente dat het gebouw ruimtelijk goed kan worden ingepast in de omgeving binnen de randvoorwaarden van de Startnotitie. Daar zijn de bewoners het niet mee eens. Volgens hen wordt bij lange na niet voldaan aan de voorwaarden uit de Hoogbouwvisie. 

De startnotitie komt volgens de bewoners op één punt tegemoet aan de bezwaren van de buurt. De verkeersontsluiting komt aan de voorzijde van de woontoren en dat beperkt de extra verkeersbewegingen in de achterliggende woonwijk. ‘Dat is positief. Maar de notitie heeft geen verandering gebracht in ons standpunt dat het plan om op dit kleine stukje grond een zo kolossale woontoren te plaatsen nog steeds een veel te grote druk legt op onze woonwijk.’

De bewoners zijn ook teleurgesteld dat het college de brieven met de uitvoerig gemotiveerde bezwaren van de omwonenden niet met de Startnotitie heeft meegestuurd aan de raadscommissie. Er is volstaan met een samenvatting van de laatste brief in de Nota van Beantwoording.

Foutieve en onvolledige informatie aan de pers en gemeenteraad over de bezwaren van de omwonenden draagt volgens hen niet bij aan een verantwoorde besluitvorming. ‘In tegenstelling tot hetgeen de gemeente heeft laten weten, blijven de omwonenden fundamentele bezwaren houden tegen het plan. Naar onze mening is de door de ontwikkelaar voorgestelde woonkolos van 17 verdiepingen een megalomane constructie die volstrekt niet past in een groene, rustige leefomgeving met laagbouw en kleinschalige appartementencomplexen.’ Omwonenden vrezen ook dat door de bouwwerkzaamheden ernstige schade zal ontstaan aan de woningen in de meer dan 60 jaar oude wijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie