De beoogde bouwlocatie aan de Ouderkerkerlaan.
De beoogde bouwlocatie aan de Ouderkerkerlaan. Aangeleverd

Plan voor woongebouw Amstelwood naar gemeenteraad

13 januari 2022 om 15:30 Nieuwbouw

AMSTELVEEN In 2019 diende projectontwikkelaar Being Development een initiatief in bij de gemeente voor een duurzaam appartementengebouw ‘Amstelwood’ aan de Ouderkerkerlaan 150 met 130 duurzame koop- en huurwoningen voor middeninkomens. Na buurtconsultatie voor en tijdens de concept startnotitiefase van het beoogde plan gaat de startnotitie nu naar de gemeenteraad. 

Amstelwood verrijst op de locatie van het Esso-tankstation en voormalige autodealer met werkplaats. De beoogde bouwlocatie ligt in een gebied dat door de gemeenteraad is aangewezen als potentiële hoogbouwzone. De participatie met buurtbewoners van het beoogde plan zoals opgenomen in de concept-startnotitie leverde reacties op die veelal in lijn lagen met reacties die eerder werden geuit tijdens buurtconsultaties. Voorafgaand aan de terinzagelegging van de concept startnotitie zijn buurtbewoners in de gelegenheid geweest te reageren. Deze reacties gingen over bouwhoogte, bezonning, parkeren en verkeer en woongenot. Een deel van de zorgen kon de gemeente wegnemen door onderzoek, bijvoorbeeld naar het aantal verkeersbewegingen.

MIDDENINKOMENS Floor Gordon, wethouder ruimtelijke ordening: “Het gebouw kan voor een aanzienlijk deel worden opgetrokken uit hout, is duurzaam en biedt met 130 betaalbare en duurzame woningen woonruimte aan met name de middeninkomens. Iets meer dan de helft zijn koopwoningen. Na buurtconsultatie is besloten om de toegang niet aan de woonwijkzijde te situeren maar aan de straatkant. Ook zet de ontwikkelaar in op behoud van een supermarktfunctie. Het parkeren zal inpandig plaatsvinden en de hoeveelheid groen op het nu verharde terrein neemt toe.” 

HOOGTE Zorgen over de hoogte van het gebouw kan de gemeente niet wegnemen: de hoogte is niet gewijzigd. Het gebouw kan volgens de gemeente ruimtelijk goed worden ingepast in de omgeving binnen de randvoorwaarden van de startnotitie. Denk aan maximale voetprint, een goede beleving van groen en parkeergelegenheid geïntegreerd in het gebouw en de architectuur.

VERVOLG Bewoners die een reactie hebben gegeven op de concept-startnotitie, krijgen hierover bericht. Na behandeling van de startnotitie door de gemeenteraad en vaststelling ervan kan een bestemmingsplan worden opgesteld. Tegelijk met zo’n plan maakt de gemeente een beeldkwaliteitsplan dat eisen stelt aan architectuur, vormgeving en materiaalkeuze van het beoogde gebouw. Het ontwerp van het beeldkwaliteitsplan kan samen met het ontwerp bestemmingsplan te zijner tijd ter inzage worden gelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie