De Bovenkerkerweg ter hoogte van Middenhoven. De kantoorstrook bevindt zich achter de bomen rechts.
De Bovenkerkerweg ter hoogte van Middenhoven. De kantoorstrook bevindt zich achter de bomen rechts. René de Leeuw

Ongerustheid over plannen Bovenkerkerweg: Nieuwe inspraak moet wennen

3 december 2021 om 15:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Bewoners, ontwikkelaars en gemeente moeten nog wennen aan de nieuwe manier van inspreken die de gemeente nu in de praktijk wil brengen voor het project Bovenkerkerweg ter hoogte van Middenhoven. Doel is dat bewoners en raad in eerder dan voorheen worden betrokken bij het plannen maken. Na de eerste bewonersraadplegingen klinken klachten echter nog als vanouds.

Tussen Bovenkerkerweg en Middenhoven bevindt zich een strook kantoren die voor een groot een leeg staan, en het idee is die te vervangen door woningen. Eigenaren maakten al een tijdje hun eigen plannen. De gemeente besloot met een schone lei te beginnen: een totaalplan voor het hele gebied en al heel vroeg bewoners en raad bij de plannen te betrekken. Donderdag kwam een concept Nota van Uitgangspunten (NvU) aan de orde in een raadscommissie en klonken drie wijkbewoners zoals insprekers altijd klonken: er is maar met een handvol van ons gesproken, in de concept NvU is onze inbreng nauwelijks terug te vinden, gebouwen worden te hoog, het groen wordt aangetast en het wordt te druk met verkeer en parkeren.

VOORKANT Raadslid Arnout van den Bosch (PvdA) reageerde: “We staan helemaal aan de voorkant van een lang traject en nog niet iedereen is aan de nieuwe opzet van de participatie gewend. De nota is nog maar een concept. De plannen moeten nog worden gemaakt. Maar veel uitgangspunten zijn goed.” Wethouder Floor Gordon erkende: “Ik merk aan alles dat we nog zoekende zijn. Het klopt dat velen in de wijk nog niet zijn gehoord. We zijn met de direct aanwonenden begonnen, omdat we bij hen de meeste bedenkingen verwachten, Maar er is nu een bewonersbrief onderweg naar 3000 huishoudens en op 9 en 16 december zijn er grote bijeenkomsten. Uiteindelijk zal niet iedereen het met elkaar eens zijn en dan is het aan de raad of we linksom, rechtsom of door het midden gaan.”

Hoewel donderdag al een getal van 800 woningen rondzong, is er volgens Gordon nog niet over aantallen woningen gesproken. “Ook de bouwhoogte is nog op geen enkele manier vastgesteld,” zei ze. “Het is wel een potentieel gebied voor hoogbouw. Maar het is niet de bedoeling om altijd tot de max te gaan.” De wethouder denkt dat het groen tussen de wijk en het gebied zou moeten blijven en dat de bebouwing aan die kant ook laag blijft, maar kan oplopen in de richting van de Bovenkerkerweg: “We willen passend bouwen. Met veel aandacht voor groen en kwaliteit. Zo moet parkeren bij voorkeur ondergronds plaatsvinden. Zaken als betaalbaarheid en soorten woningen zijn eigenlijk nu nog niet aan de orde.”

Patrick Adriaans (SP) stelde voor om in de definitieve NvU toch alvast een lagere hoogte dan het maximum op te nemen, “om te voorkomen dat je straks verwachtingen krijgt die heel ver uit elkaar liggen.” Cheimaa Aouni (GroenLinks) vond de bouwhoogte op dit moment van minder belang, maar pleitte wel voor 30 procent sociale woningen. “En betaalbare koopwoningen, dat zijn wat ons betreft woningen voor 250.000 euro en minstens 75 vierkante meter. Ook vinden wij dit een mooie plek voor ouderenwoningen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie