Het project Alleman Kwartier met in het geel de geprojecteerde nieuwbouw.
Het project Alleman Kwartier met in het geel de geprojecteerde nieuwbouw. Gemeente Amstelveen

Stichting Allemansbelang: ‘Combineer uitbreiding Uilenstede met bouwplan Alleman Kwartier’

2 november 2021 om 11:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Stichting Allemansbelang wil graag met de gemeente en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in gesprek om plannen voor uitbreiding van Uilenstede en vernieuwing van kantorenwijk Kronenburg te combineren met het bouwplan Alleman Kwartier in Bankras/Kostverloren.

Het project Alleman Kwartier voorziet in het vervangen van Alleman door een nieuw wijkcentrum annex gezondheidscentrum en de bouw van 146 woningen aan het Oostelijk Halfrond. Allemansbelang vindt dit plan echter te grootschalig en niet passen in hun woonomgeving. Recent heeft de ILT bij de Raad van State bezwaar aangetekend tegen de bouw van 2.500 studentenwoningen in Uilenstede/Kronenburg vanwege de hier overvliegende vliegtuigen.

Ook Allemansbelang heeft een beroepschrift ingediend bij de Raad van State. “Wij vinden dat de plannen voor Uilenstede moeten voldoen aan de eisen van de ILT, maar ook vragen wij ons af waarom er zoveel studentenwoningen moeten komen, terwijl Amstelveners 16,5 jaar moeten wachten op een woning,” zegt Fanny van der Linden, secretaris van Allemansbelang. 

MOGELIJK Het voorgestelde gesprek tussen wethouder Floor Gordon, de ILT en Allemansbelang zou moeten leiden tot nader onderzoek dat inzicht moet geven in wat er volgens de ILT wél mogelijk is op het gebied van studentenhuisvesting en hoe dit gecombineerd kan worden met verplaatsing van het voorgenomen gezondheidscentrum en een deel van de voorgestelde woningen vanuit het Allemans Kwartier naar Uilenstede/Kronenburg. De regels staan het bouwen van 25 gewone woningen in Uilenstede/Kronenburg toe. Als bijvoorbeeld zo’n aantal wordt geschrapt uit het project Alleman Kwartier, dan hoeft de bebouwing daar minder hoog te worden. Volgens Allemansbelang kan de gemeente zich dan houden aan de nu maximaal toegestane bouwhoogte van 9 meter, oftewel drie verdiepingen in plaats van vijf, zodat er geen wijziging van het bestemmingsplan nodig is. Zo ontstaat meer ruimte voor groen en blijft de verkeersdrukte binnen de perken, ten gunste van de veiligheid.

KENNEN De bewoners zijn op zich niet tegen meer studentenwoningen, maar vinden het wel een tekortkoming van het plan dat studie en sociaal leven van studenten zich vooral in Amsterdam afspelen. Ze denken dat door het combineren van studentenwoningen met gewone woningen studenten en Amstelveners elkaar beter leren kennen. Een gezondheidscentrum in Uilenstede/Kronenburg verzekert bovendien ook studenten van goede zorg op loopafstand. Naar de indruk van Allemansbelang is er voor een gezondheidscentrum sowieso geen verklaring van geen bezwaar van de ILT nodig. Dat het gezondheidscentrum niet in het hart van de wijk komt, maar net buiten de wijk, is volgens Allemansbelang geen probleem, omdat er binnenkort via de wijk een wijkbus gaat rijden, tussen tramhalte Kronenburg en Ziekenhuis Amstelland.

Allemansbelang denkt dat deze aanpak leidt tot een plezieriger beëindiging van de meningsverschillen dan een procedure bij de Raad van State.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie