Afbeelding
Pixabay

Ontwikkelaar moet in Amstelveen vroegtijdig met buurt in gesprek over bouwplan

11 september 2021 om 07:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft besloten dat ontwikkelaars in gesprek moeten met de omgeving, vóórdat zij aangeeft onder welke voorwaarden zij bereid is mee te werken aan een bouwinitiatief. Op die manier kunnen  alle kennis, ervaringen, ideeën en belangen tijdig in beeld worden gebracht. Het doel van deze participatie is om de plannen te verrijken en te komen tot betere besluitvorming, omdat de verschillende belangen eerder in beeld zijn en kunnen worden meegewogen. Het besluit geldt voor nieuwe bouwinitiatieven. 

Ontwikkelaars, particulieren en organisaties met een bouwinitiatief en ook de gemeente zelf gaan voortaan in een vroegtijdig stadium de buurt polsen voordat B en W besluit om mee te werken aan een bouwplan wat niet past in het vastgestelde bestemmingsplan. Een bestemmingsplan geeft aan hoe de grond gebruikt mag worden en wat op de grond gebouwd mag worden. Deze aanpassing van het beoordelen en besluiten over bouwinitiatieven, zorgt ervoor dat het college van B en W eerder de opbrengst van participatie inziet en belangen kan afwegen. Ook de gemeenteraad wordt in een vroeg stadium van planvorming geïnformeerd of betrokken.  

BETROKKEN BIJ LEEFOMGEVING “De huidige werkwijze Ruimtelijke Projecten dateert uit 2011 en is vastgesteld midden in een economische crisis. We leven inmiddels in een andere tijd. Amstelveners tonen zich steeds meer betrokken bij hun leefomgeving en willen dat er eerder naar hen wordt geluisterd. En dat zij in de gelegenheid worden gesteld om zorgen, wensen of ideeën te uiten. Dat is belangrijk en goed, want daar kan een plan alleen maar beter van kan worden,” stelt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke ordening). 

MEEGEDACHT Ook de gemeenteraad wil eerder betrokken worden bij bouwplannen om een goed oordeel te kunnen vormen, voordat een besloot genomen wordt. “Daarom hebben diverse leden van de raad het afgelopen jaar meegedacht over het verbeteren van de werkwijze en participatie. Wij vinden het belangrijk niet langer te wachten met aanpassen van de werkwijze. We lopen hiermee vooruit op nog op te stellen participatiebeleid fysiek domein met spelregels voor participatie in het kader van de Omgevingswet en we passen de nieuwe regels vanaf nu alvast toe bij nieuwe bouwinitiatieven om ervan te leren,” aldus de wethouder.

De participatie met de omgeving gebeurde tot op heden in de fase van de concept-Startnotitie. Deze vorm van participatie was niet wettelijk vereist. Op het moment van participatie was het plan op hoofdlijnen al uitgedacht. Met de komst van de Omgevingswet kan de gemeenteraad bepalen dat participatie verplicht is bij bouwinitiatieven die niet in het bestemmingsplan en straks het omgevingsplan passen. Vooruitlopend op de Omgevingswet past de gemeente haar werkwijze in de verkenningsfase vast aan.

Participatie is volgens de Omgevingswet: het in een vroeg stadium betrekken van inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden bij het proces van besluitvorming over een project of activiteit om tijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel te krijgen. Belangrijk daarbij is om tijdig duidelijk te maken wat de reikwijdte van de participatie is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie