De beoogde bouwlocatie aan Newa bij de kruising Sportlaan/Groenelaan
De beoogde bouwlocatie aan Newa bij de kruising Sportlaan/Groenelaan Gemeente Amstelveen

Gemeente verlengt geldigheid quick scan voor bouwplan Newa niet: ‘Initiatief niet kansrijk’

10 juni 2021 om 16:30 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft besloten om de geldigheid van de quick scan van het omstreden hoogbouwplan voor de locatie Newa 2 niet te verlengen. Het initiatief stuitte op veel weerstand bij zowel omwonenden als bij de lokale politiek. Het college heeft de initiatiefnemer laten weten dat zijn huidige plan niet kansrijk is. ‘Het staat de ontwikkelaar vrij om met een nieuw plan te komen dat rekening houdt met de bewaren van omwonenden en beter aansluit op de omgeving,’ meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Het college wil nu echter eerst een ontwikkelkader voor deze locatie opstellen waaraan een aangepast plan getoetst kan worden. ‘Dit zal enige tijd in beslag nemen,’ stelt het college. 

Projectontwikkelaar Waterland Real Estate had voor de locatie aan Newa 2 een plan voor bouw van een hoge woontoren bij de gemeente ingediend. Het appartementencomplex moest op de plek van het tankstation en de showroom aan Newa verrijzen. In mei 2020 stelde het college een quick scan voor dit bouwplan vast. Daarin wordt getoetst of een bouwplan voldoet aan de gemeentelijke beleidskaders. Het college oordeelde toen dat het plan daarbinnen paste en besloot om het initiatief samen met initiatiefnemerverder uit te werken in een project. Een dergelijke quick scan heeft in principe de werkingsduur van een jaar, maar de geldigheid kan wel verlengd worden als het niet lukt om het project binnen dat jaar op te starten. 

SPANDOEKEN Het plan stuitte echter direct op bezwaren van omwonenden. Ook nadat de gemeente  de ontwikkelaar had gevraagd de plannen aan te passen, werden de zorgen van omwonden niet weggenomen. Ze hingen onder mer spandoeken op om tegen de plannen te protesteren. Vanuit de gemeenteraadsfracties werd ook kritiek op het bouwplan geuit. VVD en D66 stelden dat een prettige leefomgeving belangrijker is dan de maximale opbrengst voor een ontwikkelaar. Burgerbelangen Amstelveen stelde ook niet gerust te zijn om de aangepaste plannen. Het feit dat de plannen passen in de Hoogbouwvisie en de Woonagenda wil volgens de partij niet zeggen dat ook de grenzen opgezocht moeten worden. Niet elke plek binnen de bebouwde kom van Amstelveen is volgens de partij geschikt voor verdichting en verhoging. 

ROTONDE Vanwege de weerstand tegen de plannen, wordt de quick scan niet verlengd. Als de ontwikkelaar met een aangepast plan komt, moet dat ook anticiperen op een eventueel toekomstige rotonde op het kruispunt Groenenaal/Sportlaan. Dit is nodig omdat de gemeente  een verzoek van bewoners van de Groenelaan bestudeert om een rotonde op het kruispunt aan te leggen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie