Boven: Floor Gordon (wethouder) en Heleen de Vreese (DUWO), onder: Bas van den Nieuwenhuijzen (Van der Valk Investments) en Anne Meijerhoven namens Zadelhoff/Maarsengroep.
Boven: Floor Gordon (wethouder) en Heleen de Vreese (DUWO), onder: Bas van den Nieuwenhuijzen (Van der Valk Investments) en Anne Meijerhoven namens Zadelhoff/Maarsengroep. Gemeente Amstelveen

Deel Kronenburg multifunctioneel gebied met 2.500 sociale huurwoningen voor studenten

2 juni 2021 om 07:30 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Het college van B en W sluit overeenkomsten met partijen die samen met de gemeente een deel van Kronenburg gaan transformeren tot multifunctioneel gebied waar wonen, werken en ontmoeten centraal staat. 

Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening): “We zijn bijzonder trots op de samenwerking tussen alle partijen en de gemeente bij zo’n grote gebiedsontwikkeling met verschillende grondeigenaren. Door een voortvarende aanpak kunnen we samen het gebied transformeren van een monofunctioneel kantorengebied met leegstand naar een levendig multifunctioneel gebied met sociale huurwoningen voor studenten, extended stay en bedrijvigheid met prachtige voorzieningen op het gebied van sport, groen en horeca.” 

Het gebied, dat beter verbonden zal worden met het huidige Uilenstede en met de omliggende wijken, kent diverse thema’s, zoals werken, ontmoeten, sport en bewegen en er is veel aandacht voor groen. De toekomstige voorzieningen worden hierop ingericht, en de bedoeling is dat - naast studenten en werknemers - ook bewoners van buiten Kronenburg en Uilenstede kunnen genieten van deze voorzieningen.

AANBOD De gemeente is recent met DUWO, Zadelhoff/Maarsengroep en Van der Valk Investments overeengekomen dat er 2.500 studentenwoningen in de sociale huur kunnen worden gebouwd. Het plan is om studenten die onderwijs volgen op basis van een tijdelijk campuscontract woonruimte te bieden om zo het enorme tekort aan studentenwoningen in de regio terug te dringen. De helft van de studentenwoningen krijgt een huur van maximaal 442 euro waardoor studenten van18 tot 23 jaar bij deze woningen in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Daarnaast is het plan om 1.580 extended stay kamers te realiseren voorkenniswerkers, internationale studenten, minor- en masterstudenten en mensen die voor korte duur woonruimte nodig hebben. Met het toevoegen van deze (tijdelijke) woonruimte is er ook behoefte aan een goede mix aan voorzieningen. Daarom is er plek voorzien voor detailhandel, sport en horeca. Plekken waar ontmoeting plaatsvindt tussen studenten, werknemers en bewoners van omliggende wijken en die bijdragen aan een verbetering van de leefbaarheid in het gebied. Daarbij is er ook ruimte voor nieuwe kantoorontwikkeling.

ARCHITECTUUR Veel aandacht gaat uit naar de architectuur. De beoogde gebouwen met getrapte gevels worden met elkaar verbonden door een openbaar toegankelijk campusterrein met een groen karakter, met langzaam verkeer-routes en diverse prettige verblijfsplekken waar men rust of reuring kan vinden. Die verblijfsplekken zijn ontworpen via soundscaping waarbij de inrichting van de buitenruimte bepalend is voor de geluidsbeleving en het verminderen van geluid. Ook is rekening gehouden met windhinder, bezonning en klimaatadaptatie. Voor de realisatie van het programma is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie