De nieuw te bouwen gebouwen (geel) in Bankras Kostverloren.
De nieuw te bouwen gebouwen (geel) in Bankras Kostverloren. Afbeelding uit Startnotitie

Stichting Allemansbelang: 'Beslis later over bouwproject'

30 juni 2020 om 17:30 Nieuwbouw

AMSTELVEEN De Stichting Allemansbelang heeft de gemeenteraad gevraagd het besluit over de startnotitie voor het nieuwbouwproject Alleman Kwartier in Bankras Kostverloren uit te stellen. De bedoeling is dat de raad woensdagavond een besluit neemt over de startnotitie, maar omwonenden en ook raadsleden willen het plan aanpassen.

Het plan voorziet in een gebouw met daarin een nieuw wijkcentrum Alleman, een medisch centrum en een apotheek, plus drie flatgebouwen met samen 116 koopwoningen en 30 sociale huurwoningen. Omwonenden vinden de nieuwbouw te groot voor het hart van hun wijk en vrezen grotere onveiligheid door extra verkeersdrukte, verdwijnen van groen en nadelige gevolgen voor welzijn en gezondheid.

De bewoners stellen voor eerst in overleg te gaan en dat er vervolgens een nieuwe startnotitie komt. “Wij zijn ons terdege bewust van de woningproblematiek in Amstelveen," schrijft Harold Horsman, voorzitter van de Stichting Allemansbelang, aan de raad. "Ons gaat het om het ontbreken van de menselijke maat van het project en dat er niet serieus en oprecht geluisterd wordt naar de buurt. Verheugd waren wij dat de wethouder heeft aangegeven dat er aan veel knoppen gedraaid kan worden. Zij liet ook blijken daar samen met de wijk nog naar te willen kijken. Deze handschoen pakken wij graag op.”

ONAFHANKELIJK Horsman stelt voor het overleg te houden onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider. De stichting heeft nog eens een overzicht van haar bezwaren meegestuurd, voor het geval de besluitvorming in de raad woensdag toch doorgaat. “Wij vertrouwen erop dat deze zo overtuigend zijn dat de startnotitie geen meerderheid haalt,” aldus Horsman. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het woensdag aan de raad zelf is om een besluit te nemen, dan wel in te gaan op het verzoek om uitstel.

Buurtbewoner Ronald Vecht heeft de gemeente gevraagd om openbaarmaking van een ‘geheime bijlage’ bij het plan over de financiële aspecten. “Want hoe valt een project aan de burgers uit te leggen als bij voorbaat geheimzinnig wordt gedaan over de financiële aspecten?” vraagt hij zich af. De gemeente zegt dat dergelijke financiële stukken gewoonlijk niet openbaar worden. “Het gaat om belangen die met onze eigen bedrijfsvoering te maken hebben,” zegt een woordvoerder. Teveel openheid kan de onderhandelingspositie van de gemeente bij financiële transacties schaden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie