Onder toeziend oog van wethouder Floor Gordon (l) en Arne Dolle, directeur vastgoed DUWO, plaatst Josja van der Veer, directeur Facilitaire Dienst Campus Organisatie VU haar handtekening om samen te werken aan de herontwikkeling van Kronenburg.
Onder toeziend oog van wethouder Floor Gordon (l) en Arne Dolle, directeur vastgoed DUWO, plaatst Josja van der Veer, directeur Facilitaire Dienst Campus Organisatie VU haar handtekening om samen te werken aan de herontwikkeling van Kronenburg. Gemeente Amstelveen

Multifunctionele invulling voor kantorenwijk Kronenburg

20 december 2019 om 12:08 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Kantorenwijk Kronenburg krijgt een nieuwe multifunctionele invulling. De plannen voorzien in kleinschalige en flexibele kantoorruimten, betaalbare huisvesting voor studenten en tijdelijke woonruimte voor kenniswerkers (6 maanden). De gemeente, eigenaren in het gebied en studentenhuisvester DUWO hebben hiervoor donderdag een intentieverklaring getekend. Kronenburg kampt al jaren met aanhoudende leegstand. Reguliere woningbouw is hier wegens regelgeving voor het vliegverkeer beperkt mogelijk.

Het gebied biedt meer mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting. Met de naastgelegen studentencampus Uilenstede en de Vrije Universiteit (VU) in de nabijheid is het gebied volgens de gemeente Amstelveen bij uitstek geschikt als plek voor studenten en kenniswerkers en voor een nieuwe moderne werkomgeving.

Multifunctionele invulling biedt kansen voor horeca en andere voorzieningen

Een mix van studentenhuisvesting en huisvesting voor kenniswerkers biedt volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken) kansen voor nieuwe voorzieningen en vernieuwende werkconcepten. "Het biedt kansen voor  verschillende soorten horeca en sportvoorzieningen en voorzieningen voor familie en vrienden die op bezoek komen. We richten het gebied opnieuw in met veel groen, water, en sluiten het beter aan op Uilenstede. Dit zorgt dat de aantrekkelijkheid en levendigheid toeneemt. Monofunctionele kantoorgebieden werken niet meer en dat zie je ook aan de leegstand in Kronenburg." Ook de markt wil volgens haar multifunctionele gebieden met voldoende ruimte voor innovatie en ontmoeting.

De VU is blij dat er nu beweging in de plannen zit. "Uilenstede is onlosmakelijk verbonden met de VU Campus. Hier wonen veel van onze studenten vlakbij de VU. Heel belangrijk dat er nu meer woningen komen, zodat wij onze studenten een goede plek kunnen bieden, in een goede omgeving met de juiste voorzieningen, zoals het sportcentrum, en een sterke community, äldus Marcel Nollen, lid va het College van Bestuur van de VU. Hij is blij met de plannen die in een goede samenwerking met de gemeente Amstelveen, DUWO en andere partners in het gebied tot stand zijn gekomen.

AANVLIEGROUTE Bij de ontwikkeling wordt rekening gehouden met het feit dat het gebied onder een aanvliegroute van Schiphol ligt. Gewijzigde regels en meer ruimte voor de gemeente om zelf te beslissen, bieden echter mogelijkheden voor Kronenburg. De eerste stap voor de nieuwe ontwikkeling zette de gemeenteraad op 8 mei 2019 met het vaststellen van de Gebiedsvisie Kronenburg-Uilenstede. De gemeente stelt nu een ontwerp bestemmingsplan op dat volgend jaar in procedure gaat en verwacht in 2021 daadwerkelijk te kunnen starten met de uitvoering.

De plannen kunnen ook op kritiek rekenen. De Amsterdamse makelaar Matthieu Valkering hield eerder een pleidooi om Kronenburg als kantorenwijk te behouden gezien de stijgende vraag naar kantoorruimte. Kronenburg zou dan wel een opknapbeurt moeten krijgen. Ook de Amstelveen makelaar Edwin Rijsterborgh vraagt zich af of er niet teveel kantoorruimte uit Amstelveen verdwijnt, want daar is volgens hem nog steeds volop behoefte aan. 

Kronenburg–Uilenstede is een van de gebieden in de Metropoolregio Amsterdam waar woningen versneld kunnen worden gebouwd. Ook het Rijk heeft in haar omgevingsvisie Kronenburg genoemd als mogelijke locatie. Op deze bijzondere plek komen vanwege de ligging onder de aanvliegroute van Schiphol geen gewone woningen gebouwd worden. Er is brede steun in de regio voor Kronenburg-Uilenstede als unieke locatie om de vraag naar betaalbare huisvesting voor studenten en kenniswerkers in te vullen.

De intentieverklaring werd donderdag ondertekend door Bas van den Nieuwenhuijzen (directeur Van der Valk Investments en ondertekenaar namens Xior Student Housing), Josja van der Veer (directeur Facilitaire Organisatie Vrije Universiteit), Ivo van der Klei (bestuurder Stichting Amstelring Groep), wethouder Floor Gordon, Mathile Brandts (directeur POG), Maarten Feilzer (directeur Zadelhoff en ondertekenaar namens Maarsen Groep) en Arne Dolle (directeur Vastgoed Stichting DUWO).
 

Betrokken partijen zetten hun handtekening onder de intentieverklaring.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie