Het Amsterdamse Bos.
Het Amsterdamse Bos. Archief BDU/Joop Touw

Volt en Partij v/d Dieren stellen vragen over bodemvervuiling Amsterdamse Bos

22 november 2023 om 12:12 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfracties van Volt en Partij voor de Dieren in Amsterdam hebben aan het hoofdstedelijke college van B en W vragen gesteld over bodemverontreiniging in het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van een artikel dat stadszender AT5 hierover op zijn website heeft gepubliceerd. Volgens dat artikel is de bodem van het Amsterdamse Bos op meer dan dertig plekken vervuild. De twee raadsfracties willen onder meer weten of het college van Amsterdam nader onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de bosbodem gaat doen.

Het college van B en W van Amstelveen heeft inmiddels ook op het artikel gereageerd. In een brief aan de gemeenteraad wijst het college erop dat Amstelveen niet verantwoordelijk is voor de bodemkwaliteit in het bos en het eventueel saneren van onveilige bodemverontreinigingen. ‘Het bos is eigendom van Amsterdam en in beheer is bij de Amsterdamse bosorganisatie. Eigenaren zijn verantwoordelijk voor de bodemkwaliteit van hun gronden. Het inventariseren en saneren van onveilige bodemverontreinigingen is een taak van de provincie Noord-Holland. De gemeente heeft tot dusver alleen als taak toe te zien op het juiste (her)gebruik van grond om te voorkomen dat nieuwe bodemverontreinigingen ontstaan,’ aldus B en W.

Het Amstelveense college heeft de gemeente Amsterdam inmiddels wel om reactie gevraagd op de publicatie van AT5. Volgens het artikel zijn op diverse locaties zware metalen en chemische stoffen in de bodem gevonden. Deze stoffen komen op diverse plekken ook in het grondwater voor. Daarnaast zijn er op enkele plekken ook PFAS-verbindingen gevonden. De gemeente Amsterdam liet in een reactie weten dat er geen directe gezondheidsgevaren voor bezoekers zijn. Emeritus hoogleraar milieuchemie Pim de Voogt roept in het artikel echter op tot meer onderzoek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie