Wethouder Floor Gordon overhandigt de eerste BoomBox-leskist aan leerlingen van de Amstelland International school in Westwijk.
Wethouder Floor Gordon overhandigt de eerste BoomBox-leskist aan leerlingen van de Amstelland International school in Westwijk. Gemeente Amstelveen

Basisscholen Amstelveen krijgen leskist over groei boom voor Nationale Boomfeestdag

13 november 2023 om 11:18 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Wethouder Floor Gordon (Groen en Natuur- en Milieueducatie) heeft vorige week de allereerste BoomBox-leskist overhandigd aan leerlingen van de Amstelland International School in Westwijk. Alle andere basisscholen die tijdens de Boomfeestdag op 15 november een boom planten, krijgen ook een BoomBox. Dit cadeau sluit naadloos aan bij het thema van deze dag: ‘Opgroeien met bomen’.

“Maar liefst twintig Amstelveense basisscholen doen mee met de Boomfeestdag in Amstelveen,” vertelt wethouder Floor Gordon. “Zeventien ervan planten een boom op hun schoolplein en leerlingen van drie scholen planten bomen op de feestlocatie. De BoomBox is speciaal ontwikkeld om leerlingen jarenlang van hun geplante boom te laten genieten. Met de materialen uit de box kunnen zij elk seizoen metingen doen en opdrachten uitvoeren om de ontwikkeling van de boom op hun schoolplein de komende jaren te volgen. Zo groeien kinderen letterlijk op met bomen.” Scholen kunnen normaliter leskisten huren. “Maar de BoomBox-leskist mogen zij houden. Het is – net als de boom - een cadeau van de gemeente”, aldus Floor Gordon.

STETHOSCOPEN EN WARMTEMETERS

De BoomBox bevat lesmateriaal voor groep 6 zoals stethoscopen, warmtemeters, een logboek, opdrachtkaarten, loepjes, petrischaaltjes, boomschijven en zelfs een verrekijker voor het bestuderen van vogels op en rondom de boom. Het doel is om leerlingen te betrekken bij de ontwikkeling van de boom en de rol van de boom in het ecosysteem. Leerlingen geven de BoomBox door aan de volgende groep 6 en houden via het logboek de ontwikkeling van de boom bij.

INZENDING VOOR INNOVATIEPRIJS

De houten BoomBox is ontworpen en gemaakt door de medewerkers van werkplaats Gewoon Doen! van Ons Tweede Thuis in Amstelveen, een organisatie die zich inzet voor mensen met beperkingen.
Vanwege het unieke concept van de BoomBox is de gemeente recent gevraagd mee te doen aan de GDO Innovatieprijs 2023 (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling). De bekendmaking is op 16 november. Wethouder Floor Gordon (Groen en Natuur- en Milieueducatie): “We zijn supertrots dat we gevraagd zijn om mee te doen hoewel we nog niet veel bekendheid hebben kunnen geven aan de BoomBox, een vereiste voor deze Innovatieprijs.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie