Afbeelding
Jasmijn Fotografeert

Column Jasmijn Fotografeert: Pimpelmeesjes

4 november 2023 om 10:00 Natuur en milieu Jasmijn Fotografeert

AMSTELVEEN Het gewicht van vogels fascineert mij. Alles is erop gericht om zo licht mogelijk te zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld holle botten, snavels van keratine (heel licht materiaal waar onze haren en nagels van gemaakt zijn), geen tanden maar een hoornsnavel en een aangepaste spiermaag om mee te ‘kauwen’. Ze poepen vaak voordat ze wegvliegen. Dat scheelt ook weer wat gewicht.

Een volwassen pimpelmeesje weegt maar 9 tot 15 gram, dat is evenveel als 2 à 3 suikerklontjes. Bijna onvoorstelbaar dat een volledig functionerend diertje van circa 12 centimeter zo weinig weegt.

De vogels stammen af van de dinosauriërs. Ook de theropode dino’s (de groep waar de Tyrannosaurus rex bij hoort) hadden holle botten. Niet om te vliegen, maar om te ademen. De holle botten zijn verbonden met luchtzakken die gebruikt worden om lucht in op te slaan. Wat een grappig idee dat T-rex zich uiteindelijk ontwikkelde tot vogel. Zo letterlijk mag je het waarschijnlijk niet nemen, maar toch doe ik dat stiekem wel.

Vind je het leuk om meer van mijn foto’s te zien, volg me dan op Facebook (Jasmijn Fotografeert) en/of Instagram (Jasmijn_Fotografeert).


Jasmijn Fotografeert


Jasmijn Fotografeert


Jasmijn Fotografeert

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie