Blauwalg in Ouderkerkerplas.
Blauwalg in Ouderkerkerplas. Groengebied Amstelland

Blauwalg bij groenstrand Ouderkerkerplas

8 september 2023 om 18:07 Natuur en milieu

OUDERKERK Het groenstrand aan de Ouderkerkerplas bevat blauwalg. Het wordt afgeraden om daar te zwemmen. Blauwalg kan huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken. Het water bij het zandstrand (Ouderkerkerplas) was wel weer in orde bij de laatste meting die eerder deze week is verricht.

Om de week worden alle officiële zwemplekken getest op bacteriën of aanwezigheid van blauwalg. Het water bij het groenstrand aan de Ouderkerkerplas laat blauwalg zien. De aanwezigheid van blauwalg is  makkelijk te herkennen vanwege de groen/blauwe kleur van het water.

Groengebied Amstelland raadt zwemmers de aankomende dagen om niet het water in te gaan bij deze specifieke plek. Groengebied Amstelland plaats een update op zijn Facebookpagina als de blauwalg weer verdwenen is.

DRIJVENDE LAGEN

Blauwalg is eigenlijk geen alg maar een bacterie, die van nature in oppervlaktewater zit. Wanneer het aanhoudend warm is (rond de 20 à 30 graden) en het water niet goed doorstroomt, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Deze blauwalgen vormen drijvende lagen, die vaak ophopen bij oevers en strandjes. De kleur van dergelijke drijflagen kan uiteenlopen van heldergroen tot helderblauw. Als de onderkant van deze drijflagen afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Zwemmers en surfers wordt aangeraden om dat niet te doen in water met blauwalg, omdat juist aanraking met of het binnenkrijgen van deze gifstoffen mogelijk gezondheidsklachten veroorzaken.

AFSPOELEN ONDER DOUCHE

Lichamelijke klachten door blauwalg zijn onder meer irritatie aan ogen of huid, maag-en darmklachten en hoofdpijn. Wie toch in aanraking is geweest met blauwalg, wordt aangeraden om zich goed af te spoelen onder de douche.

Zie ook: zwemwater.nl


De waarschuwing geldt voor het groenstrand (links op het kaartje). - Bron: zwemwater.nl

De waarschuwing geldt voor het groenstrand (links op het kaartje).
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie