Tijdens Boomfeestdag in 2021 werd 250 boompjes geplant op Bankrasflora.
Tijdens Boomfeestdag in 2021 werd 250 boompjes geplant op Bankrasflora. Gemeente Amstelveen

Amstelveen stelt zich kandidaat als gastgemeente Boomfeestdag in 2023

29 september 2022 om 14:33 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Amstelveen heeft zich aangemeld als gastgemeente voor de jaarlijkse landelijke Boomfeestdag in 2023.  Dit jaar is Zundert de gastgemeente. Tijdens de komende Boomfeestdag op 16 november wordt daar officieel bekendgemaakt welke gemeente volgend jaar deze eer krijgt. Amstelveen is voor deze bijeenkomst uitgenodigd.

De stichting Boomfeestdag heeft veel waardering voor de wijze waarop Amstelveen al geruime tijd invulling geeft aan het concept van deze dag en de recent ontwikkelde Bomenschool. “We  nemen al jaren actief deel aan de Boomfeestdag maar niet eerder op landelijk niveau,” vertelt wethouder Floor Gordon (Groenbeheer).

LANDELIJKE BELANGSTELLING Gastgemeente zijn betekent dat Amstelveen die dag kan rekenen op landelijke belangstelling. Een gastgemeente betaalt éénmalig een startsubsidie voor de realisatie van de nationale viering van circa  50.000 euro. Daarnaast regelt en betaalt deze gemeente de benodigde voorzieningen tijdens de dag.

LEERTRAJECT De gemeente wil leerlingen van belangstellende basisscholen vooraf een leertraject bieden over bomen en bossen. De leerkrachten ontvangen dan educatieve materialen om lessen voor te bereiden en er worden gastlessen en excursies aangeboden. Zo kan de Boomfeestdag uitgroeien tot een Boomfeestseizoen.

BOMENSCHOOL Op de komende Boomfeestdag gaat Amstelveen enkele honderden jonge bomen planten op de Bomenschool die inmiddels twee locaties heeft: aan Langs de Akker en bij schooltuin Bankrasflora. De bomen die kinderen kweken, plaatst de gemeente tussen 2024 en 2026 langs de vernieuwde A9 en op andere plekken in Amstelveen. Op deze twee Bomenschoollocaties kweken Amstelveense basisschoolkinderen inmiddels al meer dan duizend boompjes. In november 2023 plant Amstelveen nog eens enkele honderden boompjes. Het totaal aantal kweekbomen voor de A9 komt daarmee boven de tweeduizend uit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie