Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveen wil overschot groene stroom overnemen van lokale ondernemers

Natuur en milieu

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen wil duurzame energie van lokale bedrijven gaan afnemen én het opwekken van groene stroom stimuleren. Daarom koopt de gemeente vanaf 2023 samen met zes andere gemeenten uit de regio stroom op een vernieuwende manier in. Nog niet eerder kochten gemeenten energie op deze wijze in. Ondernemers die groene stroom opwekken worden opgeroepen om de stroom die ze zelf niet verbruiken aan de samenwerkende gemeenten te verkopen.

Gemeenten zijn voor hun energie-inkoop aanbestedingsplichtig. Amstelveen werkt hierbij samen met Aalsmeer, Haarlem, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zandvoort. Ook afvalverwerker Spaarnelanden, het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief zijn aangesloten bij deze samenwerking. Wat voorheen niet kon, kan nu wel; energie inkopen van ondernemers uit eigen regio. “Met deze aanbesteding bieden we lokale ondernemers een goede prijs voor hun extra stroom,” vertelt Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid), “Daarnaast biedt dit inkomstenzekerheid door langdurige contracten en de mogelijkheid om voorloper te zijn in duurzaamheid.”

ENERGIEMARKTPLAATS De gemeenten werken met een zogenaamd ‘Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)’. Het platform dat hiervoor gebruikt wordt is ‘Groendus Energiemarktplaats’. Hier komt vraag en aanbod van duurzame energie samen; bedrijven kunnen aangeven dat ze energie beschikbaar hebben en de gemeenten geven aan wat ze nodig hebben.

STIMULANS PLAATSEN ZONNEPANELEN Zoals in elke aanbesteding voor energie is de prijs erg belangrijk. Bij deze aanbesteding wordt rekening gehouden met de afstand tot de duurzame energieproducent en wordt een toeslag berekend afhankelijk van die afstand. “De kans om aan de gemeente te mogen leveren voor producenten uit de buurt wordt vergroot, omdat we het netwerk minder belasten als we dichtbij stroom inkopen. We weten nu nog niet hoeveel stroom we van lokale ondernemers kunnen afnemen, maar stimuleren op deze manier bedrijven met grote daken om veel zonnepanelen te plaatsen en de stroom die ze zelf niet gebruiken te verkopen,” aldus Floor Gordon.

AANBESTEDING Op 2 september zijn de samenwerkende gemeenten via TenderNed met de aanbesteding voor schone energie gestart. Producenten die voldoen aan de selectiecriteria komen in aanmerking voor deelname. Zij kunnen volgens de gemeente profiteren van betere prijzen omdat zij geen afdracht meer aan een traditionele energieleverancier hoeven te betalen. Daarbij kunnen zij gunstige prijsafspraken maken voor de langere termijn. De gemeente hoopt dat lokale producenten enthousiast zijn om zich aan te melden.

Producenten van groene stroom kunnen zich aanmelden voor de aanbesteding via TenderNed op tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/271163/details 

Meer informatie over de aanbesteding is te vinden via: groendus.nl/ons-aanbod/duurzaam-innoveren/das

advertentie
advertentie