Een van de grote bomen bij het Cobra Museum viel op 25 juni plotseling om.
Een van de grote bomen bij het Cobra Museum viel op 25 juni plotseling om. Eddie de Blieck

Plots omvallen grote boom bij Cobra Museum gevolg van verborgen probleem

Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het omvallen van een grote boom op de Keizer Karelweg ter hoogte van het Cobra Museum is veroorzaakt door een verborgen probleem. De eik bezweek zaterdagavond onverwacht en de breuk bevond zich op het het zogenaamde ‘ent-gedeelte’ uit de jonge levensfase. Daar kunnen soms tientallen jaren later afstotingsverschijnselen ontstaan. Bij een lage wortel-ent is dat niet aan de buitenkant van de boom zichtbaar en dit probleem komt dan ook niet aan het licht tijdens een veiligheidskeuring. 

Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. De boom viel zaterdagavond op het naastgelegen fietspad en de rijweg. ‘Gelukkig is er niemand gewond geraakt en is de overige materiële schade beperkt gebleven tot een lichtmast en de boom zelf. Er was op dat moment geen harde wind, maar wel een stevige regenbui. Het is begrijpelijk dat het plotseling omvallen van een ogenschijnlijk gezonde boom die vol in het blad zit vragen oproept,’ stelt het college.

De eik was ondanks dat de boom wat scheef naar voren groeide tijdens de veiligheidsinspectie aangemerkt als ‘gezond en zonder gebreken’. De eik werd sinds 2011 iedere drie jaar gekeurd en de laatste veiligheidskeuring was op 30 juni 2020. De boom was vanwege de zichtbare gezondheidskenmerken en driejaarlijkse inspecties niet aangemerkt als kwetsbare of ‘attentie’ boom. Mogelijk is de al overhangende kroon,door de zware regen verder uit het lood getrokken en is de boom door het aanwezige verborgen probleem plotseling bezweken. De kans dat zo’n situatie zich elders opnieuw voordoet is volgens het college mogelijk, maar gering.

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid als het gaat om bomen in de openbare ruimte. De gemeentelijke wijkteams houden deze bomen dan ook regelmatig in de gaten. Daarnaast controleert een extern bureau elk jaar een derde van het bomenbestand van de gemeente op veiligheid en conditie. Zo worden alle bomen eens in de drie jaar geïnspecteerd. Sommige bomen, bijvoorbeeld monumentale bomen of kwetsbare bomen langs drukke wegen, worden zelfs vaker geïnspecteerd. De zaterdag omgevallen eik was echter niet aangemerkt als kwetsbaar.

Bomen die na de veiligheidscontrole een afname in kwaliteit laten zien, door bijvoorbeeld ouderdom, ziekte, plagen en slechte groeiomstandigheden, worden door het bomenteam verzameld op een lijst. Deze lijst wordt kritisch bekeken groenspecialisten van de gemeente en dient als basis voor de jaarlijkse bomenrenovatie. Daarbij worden bomen die een veiligheidsrisico vormen gekapt en vervangen. Soms is kap van een boom ook nodig om licht en ruimte te creëren om andere planten of bomen een kans te geven.

advertentie
advertentie