Wethouder Floor Gordon en Jacqueline Höcker bij een van de 'plantaarns' op het Handelsplein.
Wethouder Floor Gordon en Jacqueline Höcker bij een van de 'plantaarns' op het Handelsplein. Gemeente Amstelveen

Eerste Amstelveense ‘plantaarns’ op Handelsplein onthuld

Natuur en milieu

AMSTELVEEN Op het Handelsplein in Amstelveen heeft wethouder Floor Gordon (Groen) woensdagmiddag de eerste Amstelveense ‘plantaarns’ onthuld. Plantaarns zijn lantaarnpalen met een groen omhulsel. Ze zijn op proef geplaatst op basis van een motie van Jacqueline Höcker (Goed voor Amstelveen) die in de gemeenteraad in 2021 unaniem steun kreeg. De raad leeft de wens om versteende pleinen en straten te vergroenen, ook als er geen ruimte (in de ondergrond) voor bomen is. De initiatiefneemster van de motie, Jacqueline Höcker, was aanwezig bij de onthulling en toonde zich enthousiast.

“Op plekken die minder groen zijn, zoals het Handelsplein zijn plantaarns een goede aanvulling. Ze dragen bij aan een groenere en mooier stad,” zegt Floor Gordon.

[STRAATBEELD MOOIER MAKEN] Jacqueline Höcker kwam met het voorstel voor de plaatsing van deze groenvoorziening, nadat ze in andere steden al plantaarns van De Groene Straat had gezien. “Toen dacht mijn partij dit is ook leuk en goed voor Amstelveen. Amstelveen heeft natuurlijk al veel groen, maar niet op alle pleinen of straten. Groene lantarenpalen kunnen ook het straatbeeld mooier maken. Ook kunnen ze de biodiversiteit vergroten en kunnen bijdragen aan het regenbestendiger maken van straten. Een ander voordeel is dat plantaarns stikstof en fijnstof kunnen opvangen. We zijn heel blij dat onze motie nu is uitgevoerd,”aldus Jacqueline Höcker.

Medewerkers van De Groene Straat waren ook aanwezig bij de onthulling met een gieter om te kijken of de planten in het begin genoeg water kregen. De gemeente verzekert echter dat een van haar medewerkers er voor zal zorgen dat deze nieuwe groenvoorziening van voldoende water voorzien wordt.

advertentie