Luchthaven Schiphol.
Luchthaven Schiphol. Foto: René de Leeuw

Amstelveen wil nader onderzoek naar effect ultrafijnstof

Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat in bestuurlijke overleggen over luchthaven Schiphol aandringen op nader onderzoek naar de gevolgen voor de gezondheid van langdurige blootstelling aan utrafijnstof. De gemeente doet dat bekendmaking door het RIVM van de resultaten van onderzoek naar de langetermijneffecten van ultrafijnstof in de omgeving van Schiphol. 

Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat blootstelling aan ultrafijnstof van vliegtuigen rond Schiphol mogelijk kan leiden tot nadelige effecten op het hart- en vaatstelstel. In gebieden met hoge concentraties zijn bijvoorbeeld meer mensen medicijnen tegen hartaandoeningen gaan gebruiken dan in gebieden met lage concentraties. Verder is blootstelling aan ultrafijnstof bij zwangere vrouwen mogelijk ongunstig voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het RIVM spreekt van ‘mogelijke effecten’, omdat er te veel onzeker is om definitief te kunnen concluderen dat er een oorzakelijk verband is. 

Er zijn geen aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan ultrafijnstof de oorzaak is van aandoeningen aan de luchtwegen. Wel kunnen bestaande aandoeningen door korte blootstelling tijdelijk verergeren. Er is nog onvoldoende bewijs voor effecten op het zenuwstelsel en de stofwisseling (diabetes). Voor effecten op de totale sterfte zijn geen aanwijzingen.

De gemeente neemt het onderzoek van het RIVM heel serieus en vindt nader onderzoek gewenst. De uitkomsten ondersteunen volgens het gemeentebestuur het standpunt van Amstelveen dat Schiphol verplaatst moet worden naar een vliegveld in zee.

advertentie