Afbeelding
Een gezond konijn. De getroffen konijnen in het bos zijn vermoedelijk besmet met het RHD2-virus.

Twintig konijnen in Amsterdamse Bos slachtoffer van dodelijke ziekte

8 juni 2022 om 11:39 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Op het vakantiepark in het Amsterdamse Bos zijn twintig dode wilde konijnen gevonden. Onderzoek van Dierenambulance De Ronde Venen en een dierenarts doet sterk vermoeden dat het om het dodelijke konijnenvirus RHD2 gaat. Hoewel pas na wetenschappelijk onderzoek definitief kan worden vastgesteld dat het om deze ziekte gaat, adviseert de dierenambulance konijneigenaren uit de omgeving om hun konijn te laten vaccineren. De ziekte is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen.

De eigenaar van het vakantiepark (voorheen camping het Amsterdamse Bos) heeft desinfecterende matten voor auto’s neergelegd bij de ingang naar het park. Ook zijn er bakken geplaatst waarin gasten hun schoenen moeten ontsmetten. De ziekte is namelijk zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen op andere konijnen, bijvoorbeeld als je met schoenen hebt gelopen op een plek waar veel konijnen komen.

De dierenambulance adviseert konijneneigenaren om hun schoenen na bezoek aan het bos schoon te maken en te desinfecteren en hun konijn te laten vaccineren bij de dierenarts. Er is namelijk geen medicatie beschikbaar tegen dit virus waaraan een konijn in zeer korte tijd overlijdt. Het gevaarlijke aan dit virus is dat er haast geen symptomen te zien zijn.

Andere maatregelen die genomen kunnen worden, zijn geen in gras plukken in het bos en ook geen planten uit de moestuin aan konijnen voeren.

Wie een dood konijn in het Amsterdamse Bos wordt verzocht de Boswachterij te bellen via 06-2908.1628. 

Informatie over de konijnenziekte is te vinden op gddiergezondheid.nl/nl/Diergezondheid/Dierziekten/Konijnenziekte-RHD2 of bij dierenartsen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie