De bij.
De bij. Jasmijn Fotografeert

Column Jasmijn: Microwereld

Natuur en milieu Jasmijn Fotografeert

AMSTELVEEN Met de aanschaf van mijn macrolens is er een nieuwe wereld voor mij opengegaan: de microwereld. Ook hier is het eten of gegeten worden.

Op de foto hieronder staat het veertienstippelig lieveheersbeestje, oftewel ‘het schaakbord’. Hij verschalkt de bladluizen op het blad van mijn pruimenboom. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende lieveheersbeestjes zijn.
De vlieg lijkt op een harig buitenaards wezen. Je ziet de zuigsnuit waarmee hij het vocht van de knop van een pioenroos opslurpt. In Nederland zijn ruim 5.100 vliegen- en muggensoorten geregistreerd.
Ook mieren lusten wel een druppeltje van een pioenroos. Maar honingdauw, het vocht dat uit bladluizen komt, is hun favoriet.
Met de bij (foto boven) gaat het niet goed. De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat veel zogeheten bij-vriendelijke planten zijn ingespoten met bestrijdingsmiddelen die bijensterfte veroorzaken. Daar stond ik toch even versteld van.

Op 5 juni geef ik een workshop smartphone fotografie. We gaan bij De Poel bloemetjes en bijtjes fotograferen en er is ook aandacht voor landschapsfotografie. Heb je interesse? Ik hoor het graag: jasmijnfotografeert@gmail.com


Lieveheersbeestje ‘Het schaakbord’. - Jasmijn Fotografeert


De vlieg. - Jasmijn Fotografeert


De mier. - Jasmijn Fotografeert

advertentie