Wethouder Herbert Raat bij de A9.
Wethouder Herbert Raat bij de A9. Gemeente Amstelveen

Amstelveen vraagt aanvullend onderzoek naar toepassing granuliet bij A9-project

Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het gebruik van granuliet bij het A9-project in Amstelveen voldoet volgens de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan de juiste certificaten. Dat is de conclusie uit het rapport waar de gemeente Amstelveen om had gevraagd. Aanvullend heeft de gemeente de Omgevingsdienst gevraagd onderzoek te doen op de locaties waar granuliet is toegepast.

“Het papierwerk is op orde,” aldus wethouder A9 Herbert Raat. “Dat is goed nieuws. Desalniettemin hebben we de Omgevingsdienst nu gevraagd naar aanvullend onderzoek. Om zo te kijken of de certificaten overeen komen met de werkelijkheid. Ook deze resultaten zullen we delen met de inwoners van Amstelveen.”

De Omgevingsdienst geeft aan dat het gebruik van granuliet door Rijkswaterstaat bij hen is gemeld en voldoet aan de juiste certificaten. Deze certificaten zijn afgegeven door een bevoegde partij. Hierdoor is er volgens de Omgevingsdienst geen toetsing op locatie noodzakelijk naar functie van gebruik of onderliggende bodemkwaliteit. Dit laatste wil de gemeente alsnog. Deze opdracht is inmiddels bij de Omgevingsdienst neergelegd. Zij verwachten hier ongeveer twee à drie maanden voor nodig te hebben.

[RAAD VAN STATE] Er zijn volgens de Omgevingsdienst geen relevante effecten voor mens en milieu op basis van de beoordeelde stukken. Daarbij wordt de uitspraak gevolgd van de Raad van State van 13 oktober 2021, die zich baseert op alle bekende onderzoeken over de toepassing van granuliet als grond. De conclusie is dat voor de toepassing van granuliet in het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht het juiste kader is gevolgd.

[TOEPASSING AMSTELVEEN] In Amstelveen wordt granuliet toegepast bij oprit 4 (richting Ouderkerk aan de Amstel) en op de locatie van het toekomstige tankstation bij de Burgemeester A.Colijnweg. De afgelopen periode ontving de gemeente verschillende vragen over groen zand ter hoogte van de bypass bij de Keizer Karelweg. Hier wordt geen granuliet gebruikt. De groene kleur is afkomstig van één van de mineralen (chloriet) in dit zand.

advertentie