GroenLinks wil dat de gemeente het midden- en kleinbedrijf (MKB) ondersteunt bij het recyclen van afval.
GroenLinks wil dat de gemeente het midden- en kleinbedrijf (MKB) ondersteunt bij het recyclen van afval. Pixabay

GroenLinks, CU en AVA willen hulp voor midden- en kleinbedrijf bij afvalscheiding

20 december 2021 om 11:07 Natuur en milieu


AMSTELVEEN GroenLinks, AVA en ChristenUnie (CU) willen dat de gemeente het midden- en kleinbedrijf (MKB) ondersteunt bij het recyclen van afval. Het  is de gemeenteraadsfracties woensdag echter niet gelukt genoeg steun voor een motie van deze strekking te krijgen. Wat GroenLinks betreft zou de gemeente samen met het MKB en afvalbedrijven hiervoor een integraal plan moeten ontwikkelen.

Wettelijk moet het MKB zelf zorgen voor de afvoer van afval, de gemeente gaat alleen over huishoudelijk afval. In de praktijk komt het volgens GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni echter nog wel eens voor dat kleine ondernemers afval toch in ondergrondse containers deponeren, tot ergernis van omwonenden die daardoor hun afval niet kwijt kunnen. 

Zij wees er bovendien op dat in het Oud Dorp al een succesvolle proef is gestart, waarbij de gemeente de kleine ondernemers faciliteert bij gescheiden afvalinzameling. Aouni zag graag meer van dergelijke projecten. Daarnaast zou de gemeente gericht informatie moeten verzorgen. 

Andere fracties vonden de motie sympathiek, maar uitten twijfels en vrees voor extra kosten. Wethouder Floor Gordon vond in de motie de rol van de gemeente niet erg concreet gemaakt: “De motie noemt het inrichten van een circulair loket voor het MKB, maar branche-organisaties zorgen al voor veel informatie. Wat is dan de toegevoegde waarde van de gemeente?” 

De motie werd uiteindelijk verworpen met 11 stemmen voor en 23 tegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie