De meningen over een aanlijnplicht voor honden op hoofdpaden zijn verdeeld. Voorstanders zijn vooral niet-hondenbezitters, maar veel hondenbaasjes zijn er tegen.
De meningen over een aanlijnplicht voor honden op hoofdpaden zijn verdeeld. Voorstanders zijn vooral niet-hondenbezitters, maar veel hondenbaasjes zijn er tegen. Pixabay

Enquête over ervaringen en overlast in Amsterdamse Bos ruim 3.300 keer ingevuld

23 november 2021 om 11:20 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De enquête die het Amsterdamse Bos dit najaar heeft gehouden, is 3.353 keer ingevuld. De bosbeheerders vroegen bezoekers in de peiling naar hun ervaringen in het bos en of ze wel eens overlast ervaren. Ook konden ze hun mening geven over mogelijke maatregelen geven om ervoor te zorgen dat het een prettige plek blijft voor zowel honden en hun baasjes, als andere recreanten en de natuur. Volgens het bericht dat over de uitslag naar buiten is gebracht ervaart een groot deel van de bosbezoekers die deelnamen aan het onderzoek wel eens hinder van honden. Ook worden fietsers, wielrenners en mountainbikers genoemd als bron van overlast.

Het Amsterdamse Bos blijkt volgens de enquête een geliefde bestemming voor mens en dier, sport en recreatie. De grote diversiteit in de  bezoekers en in de redenen van bezoek leiden bij de meerderheid wel eens tot overlast, onder meer van honden. Ook komt in dit onderzoek de fietsers, wielrenners en mountainbikers soms een bron van overlast zijn. Om dit aan te pakken wil het bosbeheer in 2022 nader onderzoek doen naar mogelijke maatregelen om de overlast tussen het snellere en langzamere verkeer in het bos te beperken.

HUISREGELS In de enquête konden deelnemers ook aangeven of ze bekend zijn met de huisregels van het Bos. Een uiteenzetting van het huidige hondenbeleid laat volgens het bosbeheer zien dat er winst te behalen is in de het beter bekend maken van de huisregels. Vooral de regels over het verbod voor hond en mens om in de beplante gebieden (bosvakken), naast de paden te komen, is bij meer dan de helft van de respondenten onbekend. Ook bestaat er relatief weinig bekendheid over de opruimplicht voor hondenpoep. Het bosbeheer ziet daarin aanleiding om in het vervolg van het participatietraject over het hondenbeleid in het bos verder door te praten over hoe de kennis over haar huisregels voor zowel hondenbezitters als andere bezoekers vergroot kan worden.

AANLIJNPLICHT Er zijn twee voorstellen voorgelegd aan de respondenten van de enquête en aan bewonerspanels van beide gemeenten om de regels voor honden in het bos aan te scherpen: een aanlijnplicht in het hoofdentreegebied en op de hoofdpaden. Een meerderheid van de deelnemers aan de enquête en de bewonerspanels ondersteunen beide maatregelen. Deze steun bevindt zich vooral onder niet-hondenbezitters maar deels ook onder hondenbezitters. De groep tegenstanders van beide voorstellen bestaat met name uit hondeneigenaren. Van de twee voorgestelde maatregelen is er de meeste steun voor de aanlijnplicht in het hoofdentreegebied en roept de aanlijnplicht op de doorgaande paden de meeste weerstand op. Daarom wordt een voorstel voor een aanlijnplicht in het hoofdentreegebied verder uitgewerkt in de volgende stap van de hondenparticipatie.

In de enquête gaven 614 mensen aan graag deel te nemen aan een vervolggesprek naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête. Via loting geselecteerde geënquêteerden worden betrokken bij het verder uitwerken van de voorzieningen voor honden, het beter bekend maken van de huisregels en het uitwerken van een aanlijnplicht in het hoofdentreegebied. De bijeenkomsten hiervoor zijn eind november en begin december. De uitkomsten uit deze tweede en afrondende fase van de participatie worden breed bekend gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie