Diverse gemeenteraadsfracties lieten weten te vrezen voor vooringenomenheid rond de voorgestelde hondenzonering.
Diverse gemeenteraadsfracties lieten weten te vrezen voor vooringenomenheid rond de voorgestelde hondenzonering. Pixabay

Amsterdamse Bos betreurt verwarring rond webinar ‘Hond en natuur’

20 september 2021 om 17:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Het Amsterdamse Bos betreurt de verwarring die is ontstaan rond het webinar ‘Hond en natuur. Casus Amsterdamse Bos’ dat op 9 september plaatsvond. Diverse gemeenteraadsfracties in Amstelveen lieten het college naar aanleiding van deze online bijeenkomst weten bezorgd te zijn over het participatieproces over het Bosplan 2020-2030. Ze vrezen voor vooringenomenheid rond de voorgestelde hondenzonering. Het Amsterdamse Bos benadrukt echter dat het webinar een informatieve bijeenkomst was. 

Heb webinar ‘Hond en natuur. Casus Amsterdamse Bos’ ging over een onderzoek dat adviesbureau Waardenburg in opdracht van het Amsterdamse Bos heeft gedaan naar natuurwaarden en het effect van honden daarop. Tijdens de online bijeenkomst werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd en konden daarover vragen worden gesteld. Volgens de aankondiging van het webinar die het Amsterdamse Bos in juli plaatste, vormen de bevindingen een waardevolle bijdrage in de participatie op de eventuele aanpassing van de hondenzonering in het bos. Volgens het Amsterdamse Bos is echter ten onrecht de indruk ontstaan dat het webinar een participatie-avond was.

HONDEN BLIJVEN WELKOM ‘De participatie over het (honden)beleid loopt via een apart traject dat twee weken geleden gestart is. Uitgangspunt in de participatie is dat alle bezoekers welkom zijn, men rekening met elkaar houdt, honden welkom blijven in het Bos en ze kunnen blijven loslopen. De participatie bestaat uit een enquête die publiekelijk is uitgezet en onder degenen die een inspraakreactie hebben gegeven op het Bosplan. In de enquête staat de mogelijkheid om aan te geven verder mee te praten over mogelijke aanpassingen van het (honden)beleid. Hiervoor wordt een vervolggesprek gepland,’ aldus een verklaring op de website van het Amsterdamse Bos.

De uitkomsten van de enquête worden eind oktober verwacht die worden daarna gedeeld. De gesprekken die daarop volgen moeten nog georganiseerd worden en vinden naar verwachting in november en december plaats.

NOG NIETS BESLOTEN Het rapport van adviesbureau Waardenburg dat tijdens het webinar werd gepresenteerd, wordt aangevuld met een advies van ecologen op basis van een schouw in het bos. ‘De resultaten hiervan worden samen met de uitslagen van de enquête en de gesprekken gebruikt bij het verder uitwerken van voorstellen voor een mogelijke aanpassing op het (honden)beleid in het bos. Er is kortom nog niets besloten over de mogelijke aanpassingen. Als de resultaten binnen zijn en de gesprekken zijn gevoerd zal dit worden voorbereid en gedeeld zodat ook daar weer op gereageerd kan worden voordat besluitvorming plaatsvindt,’ aldus de verklaring van het Amsterdamse Bos.

ENQUÊTE In de enquête wordt gevraagd naar ervaringen met drukte en incidenten in het Amsterdamse Bos in het algemeen en met honden in het bijzonder. Er wordt ook gevraagd naar kennis van de regels die gelden in het bos omdat de organisatie signalen krijgt van bezoekers dat deze niet bij iedereen bekend zijn. Daarnaast wordt de mening van de deelnemers gevraagd over twee voorstellen voor het uitbreiden van de aanlijnplicht in de meest drukke gebieden van het bos (het hoofdentreegebied bij de Bosbaan en op de grote doorgaande paden). Daarnaast wordt gevraagd naar ideeën en suggesties om het verblijf voor honden en hun baasjes te veraangenamen.

MEER INCIDENTEN Volgens het bosbeheerder neemt het aantal incidenten met honden in het bos toe door de toegenomen drukte. ‘Elke week zijn er zeker 2 tot 3 meldingen van bezoekers en gebruikers dan wel observaties van boswachters over incidenten met honden. Dit zijn incidenten met betrekking tot verstoring van de natuur en incidenten met andere bezoekers. Op de warmere dagen neemt het aantal incidenten toe. In 2020 zijn er door bezoekers 162 incidenten met honden gemeld. In datzelfde jaar registreert de Boswachterij nog eens 270 incidenten. ‘De incidenten verschillen sterk in aard en ernst. De verwachting is dat de aantallen incidenten veel hoger liggen. Uit gesprekken met ruiters, sporters en bezoekers van het bos blijkt dat zij regelmatig overlast waarnemen of ervaren met honden.’  

NATUURGEBIED Het Amsterdamse Bos wijst er ook op dat het gebied een door het Rijk en provincie aangewezen natuurgebied is, dat onderdeel utmaakt van het Natuurnetwerk Nederland. De beheerorganisatie moet uitvoering geven aan de wetten en regels die in deze gebieden gelden. Met het onderzoek van bureau Waardenburg naar de invloed van honden op de natuur wordt volgens de bosbeheerders ook uitvoering gegeven aan deze zorgplicht. Dit geldt ook voor de ecologische schouw die nog moet worden uitgevoerd. ‘Op dit moment wordt ook onderzocht wat de invloed is van barbecueën op de natuur en milieu,’ aldus de verklaring van het Amsterdamse Bos.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie