Afbeelding
Jenny Breij.

Column IVN: Insecten in Amstelveen (met video)

11 september 2021 om 10:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN IVN-natuurgids Henk Breij gaat in zijn column in op het insectenleven in Amstelveen. Hij maakte bij de column ook een videofilm die op YouTube te zien is.

Als liefhebber van fotografie ben ik al jaren geïnteresseerd in vlinders en libellen, zeer fotogenieke diertjes. Maar sinds mijn pensionering in 2018 ben ik me ook gaan interesseren voor andere insecten. Het begon met de schaatsenrijders, een wantsensoort, die over het wateroppervlak “schaatst”, op zoek naar prooi. De afgelopen jaren ben ik vaak op pad gegaan om  insecten te filmen en te fotograferen met als doel, ja wat was nu eigenlijk de bedoeling ervan? 

Dit jaar werd het me duidelijk: ik zou er een film van gaan maken als onderdeel van een te schrijven column. Het uitzoeken van al die filmbeelden was als het uitmesten van een Augiasstal, maar het is er dan toch van gekomen. Het wemelt in Amstelveen van de plekken om insecten te bekijken. Zelf ging ik vaak naar de kwekerij in de Braak, waar ik onder andere een prachtige Groene gaasvlieg filmde. Toen ik de beelden nog eens goed bekeek zag ik dat het groene insect, met zijn ragfijne vleugels, gouden facetogen had. Nagezocht op Google bleek het insect de bijnaam goudoogje te hebben, heel toepasselijk. 

Maar voor insecten hoef je eigenlijk je huis helemaal niet uit, mits je beschikt over een tuin en een dosis geduld. Ik filmde prachtige hommels en bijen die zich tegoed deden aan de nectar in de klaproosjes en ooievaarsbekken. Een enorme bos bloeiende moerasspirea werkte als een magneet op hommels en zweefvliegen. Niets fijners om op een lome namiddag in juli naast die enorme bos bloemen rustig in de armen van Morpheus weg te zakken door het zachte gezoem van die insecten.

Vorige week zag ik dat buurkat Moos sterk gefocust was op een plekje tussen de planten. Toen ik eens goed ging kijken, zag ik twee grote ogen die me aanstaarden. Het waren de zogenaamde schijnogen van een enorme rups. Eerst heb ik de rups in veiligheid gebracht, buiten het bereik van de nieuwsgierige kat, toen ben ik gaan zoeken wat voor soort rups het was. De mobiele telefoon met een zoekapp leverde al snel de naam Olifantsrups op en volgens de insectengids zou deze rups uitgroeien tot een wel heel aparte nachtvlinder: Avondrood. 

Overigens zijn die schijnogen van de rups bedoeld om eventuele roofdieren af te schrikken, een techniek waar ook vele andere vlindersoorten zich van bedienen, denk maar eens aan de Dagpauwoog. 

Vorig jaar herfst stroomden mijn paddenstoelenhobby en mijn insectenliefhebberij samen. Op een Grote stinkzwam filmde ik een Keizersvlieg, die zich tegoed deed aan het zoete groene goedje op de hoed van de paddenstoel. De vlieg verspreidt hiermee de sporen, die aan zijn poten blijven kleven. Zo werken insecten mee aan de voortplanting van de paddenstoelen en omgekeerd voorzien paddenstoelen soms in de huisvesting voor insecten.

Henk Breij

De videofilm ‘insecten in Amstelveen’ van Henk Breij op YouTube:


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie