Afbeelding
Foto: Jenny Breij

Column IVN: Zwanengezin in de Bovenkerkerpolder

17 juli 2021 om 10:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Als ik eind mei vanuit de polder de Nesserlaan oversteek om Middenhoven in te fietsen, zie ik in de sloot aan mijn linkerhand kleine zwarte bolletjes in het water, kuikens van het waterhoen. Ik sla ze een tijdje gade en maak wat opnamen van de ouders die hun pulletjes voedsel aanreiken, een uiterst aandoenlijk gezicht. 

Aan het einde van de sloot, tegen de weg aan, bevindt zich een zwanennest, waarin zes eieren liggen. De daarop volgende dagen kom ik terug om de waterhoenkuikens te filmen en ook het zwanennest in de gaten te houden. Op 3 juni komt het eerste zwanenei uit en vlot daarna volgen de andere vier, één ei blijft in het nest achter.

Een dag later kom ik in de avond terug, maar zie geen zwanen op het nest. Aan de overkant van de Nesserlaan zie ik wel een zwaan in het weiland, maar vooralsnog geen zwaantjes. Pas als ik mijn kijker erbij pak zie ik kleine bolletjes wit tussen het hoge gras. De andere oudervogel zwemt in de sloot naast het weiland. Een uur lang gebeurt er verder weinig, maar dan gaat de oudervogel, die op de kleintjes paste, richting haar partner in het slootje, en de kuikens struikelen er achter aan. Het hele gezin komt nu op mij af zwemmen en gaat in de richting van de Nesserlaan, om terug te keren naar het nest. Als een haas fiets ik naar de weg om te kijken hoe die oversteek gaat verlopen. Ik zet mijn camera op statief in de berm en wacht af. Langzaam komt het flottielje op mij af gezwommen, maar in plaats van de Nesserlaan over te steken verdwijnen ze plotseling uit beeld. Verroest, daar zit een grote duiker. Ik vlieg naar de andere kant van de weg en zie het gezin uit de duiker tevoorschijn komen op weg naar het nest. De kleine pulletjes hebben moeite om uit het water terug op de kant te klauteren. Vader zwaan blaast een keer nijdig naar mij, maar als ik me een metertje terug trek vindt hij het weer goed. De volgende dagen keer ik terug om nog wat opnames te maken, maar na 6 juni krijg ik ze niet meer te zien. Ze keren alleen in het meest prille stadium terug naar hun nest om de nacht door te brengen, maar dan gaan ze echt de wijde wereld van de Bovenkerkerpolder in.

Een mooie wereld om als kuiken in terecht te komen. Met al die weidevogels, lepelaars, kiekendieven en bloemenranden mogen we als Amstelveners blij en trots zijn dat we zo’n natuurparel binnen onze gemeentegrenzen hebben. Laten we er zuinig op zijn. Zoek op Youtube ook naar ‘Waterhoenkuikens’.

Tekst en video Henk Breij, foto Jenny Breij.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie