Afbeelding
Jasmijn Fotografeert

De slimste vogel in mijn tuin

10 juli 2021 om 10:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Alle vogels zijn welkom in mijn tuin, maar het liefst zie ik de ekster. Ze kijken zo pienter uit hun ogen. Ze zijn zo slim dat ze zichzelf herkennen in een spiegel. Alleen mensen, mensapen, olifanten en dolfijnen kunnen dat ook.

De eerste drie jaar leven ze in groepen die je kunt vergelijken met jeugdbendes. Daarin doen ze de ervaring op die ze nodig hebben om later zelf hun kleintjes groot te brengen. Ze blijven trouw aan hun broedpartner, maar gaan soms vreemd en af en toe scheiden ze. Hierin lijken ze dus ook op mensen.

De ekster is een goede waakvogel. Waar eksters leven, leven ook veel andere zangvogels. Hij waarschuwt voor gevaar en jaagt zelfs katten weg. Zelf eet hij heel sporadisch ook wel eens een jong kuikentje, maar hij eet voornamelijk insecten, kadavers en afval. Hij ruimt onze straten op. En dat helemaal gratis.

Eksters maken prachtige overkapte nesten die daarna gebruikt worden door torenvalken en ransuilen. Kortom, nuttige vogels die vaak erg onderschat worden. Hierbij mijn pleidooi voor deze geweldige dieren.

Meer leren over vogels? jasmijnfotografeert.nl/stadswandeling.htm.

Jasmijn Fotografeert


Jasmijn Fotografeert


Jasmijn Fotografeert

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie