Tijdens de vorige opschoondag werd veel plastic ingezameld.
Tijdens de vorige opschoondag werd veel plastic ingezameld. HC Amsterdam

Jongste hockeyjeugd doet zaterdag mee aan opschoondag

17 juni 2021 om 17:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Hockeyclub Amsterdam is sinds 3 jaar in samenwerking met ABN Amro en Green2live intensief bezig met verduurzamen. In eerste instantie met energiebesparende faciliteiten als zonnepanelen en ledverlichting, maar inmiddels ook met het streven naar een duurzame manier van leven door leden en bezoekers op de club zelf. Voorbeelden zijn het stimuleren van fietsen, een gezonder aanbod in het clubhuis, hergebruik van materialen en het verminderen van (rest)afval. Om onder de jeugd bewustwording van afval te vergroten, heeft de club meegedaan met de landelijke Opschoondag op 20 maart. 

Het doel was zwerfafval te verminderen op en rond het complex in het Amsterdamse Bos. Door het grote aantal jeugdteams en de door de coronamaatregelen beperkte opening van de faciliteiten, is ervoor gekozen om niet één maar drie opschoondagen te organiseren. Elk dag voor een specifieke leeftijdsgroep; 20 maart is begonnen met de 12- tot 14-jarigen, 17 april was het de beurt aan de oudste jeugd van 15 tot 18 jaar en zaterdag 19 juni volgt de jongste jeugd van 7 tot 10 jaar.

PLOGGEN Op deze opschoondagen wordt de reguliere warming-up voor een wedstrijd vervangen door ploggen; een hype uit Scandinavië; waarbij rennen gecombineerd wordt met bukken om afval van de grond te plukken Een primavorm van trainen overigens. Het opgehaalde zwerfafval wordt vervolgens met de teams, begeleid door een boswachter van het Amsterdamse Bos, geïnventariseerd en gescheiden in glas, papier, PMD, gft en rest. Tijdens de eerste 2 opschoondagen is vooral veel plastic verzameld, met name kleine stukjes plastic van snoepzakjes en -papiertjes. In totaal werden op beide dagen, 5 respectievelijk 3 volle 600 liter containers gevuld (3 rest, 3 PMD, 1 glas, 1 papier). De eerste zaterdag met een totaalgewicht van 57kg. 

HOCKEYBALLEN Opgeruimd stond netjes in het Bos. Mooie bijvangst van de opruimacties waren meer dan 40 hockeyballen die uit de omliggende sloten zijn gevist en die dankbaar door de trainers in ontvangst zijn genomen. Na hier en daar wat initiële terughoudendheid hebben vrijwel alle teams heel enthousiast meegedaan. Veelal moesten ze worden teruggeroepen om ervoor te zorgen dat de wedstrijden nog op tijd konden beginnen. In het algemeen waren ze verbaasd over de hoeveelheid afval die ze op en om het complex en in de omringende bosjes aantroffen. Afval waar ze normaal gesproken veelal voorbij lopen, maar misschien nu niet meer.

Hockeyclub Amsterdam bedankt Foundation The Wave voor de inspiratie en de gemeente Amstelveen en Stichting NL Schoon voor het faciliteren van grijpstokken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie