De grutto.
De grutto. Pixabay

Meer aandacht voor grutto’s in polder

4 juni 2021 om 16:45 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft woensdagavond unaniem een motie aangenomen van het CDA, waarin de fractie vraagt voor meer bescherming van weidevogels in de Middelpolder en de Bovenkerkerpolder. In Nederland zitten de grutto en andere weidevogels in de knel en de Amstelveense polders zijn voor deze en andere soorten belangrijke broedgebieden. 

Het CDA, dat overigens recent nog pleitte voor woningbouw in een deel van de Bovenkerkerpolder, stelt nu dat de polders in het belang van de vogels open en aaneengesloten moeten blijven. Fractieleider Pier Rienks sprak zich verder uit tegen het vol zetten van weilanden met zonnepanelen. Hij wees er ook op dat er op gemeentelijke grond in de polder mais wordt verbouwd, wat volgens hem slecht is voor weidevogels.
Wethouder Floor Gordon, “dochter van een fanatieke vogelaar”, zoals ze zei, toonde zich blij met de motie. Ze gaf aan dat de provincie de belangrijkste rol heeft bij het beheer van de polder, “maar ik laat graag onderzoeken welke rol de gemeente er verder bij kan spelen.” De wethouder beloofde uit te zoeken hoe het precies zit met het verbouwen van mais op gemeentegrond. Gordon gaf ook het resultaat van een recente vogeltelling, waaruit blijkt dat er dit jaar, mede dankzij reeds genomen maatregelen voor de weidevogels, recordaantallen grutto’s en tureluurs nestelen in de Bovenkerkerpolder: “Voor de grutto zijn 149 gezinnen geteld en voor de tureluur 73.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie