Tegels eruit en groen erin om meer water op te kunnen vangen.
Tegels eruit en groen erin om meer water op te kunnen vangen. Merlijn Michon

Amstelveen stimuleert vervanging van tuintegels door groen

19 mei 2021 om 08:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Amstelveen moedigt inwoners aan om tegels in de tuin te vervangen voor groen. Daarom doet de gemeente dit jaar mee met het NK Tegelwippen. In juni en september worden de tegels van Amstelveners gratis opgehaald als ze hun tegels vervangen voor groen. Gedurende het NK worden in heel Nederland zoveel mogelijk tuinen groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor het welzijn.

“Het NK Tegelwippen helpt bij het klimaatbestendig maken van Amstelveen. Aanpassingen van de stad zijn nodig door de veranderingen van het klimaat, zoals de toename van neerslag en de effecten van de verwachte stijging van temperatuur. Iedere tegel eruit in ruil voor groen draagt hieraan bij,” aldus wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid).

OPHAALDAGEN Amstelveners die hun tuin willen vergroenen en gebruik willen maken van de tegelservice kunnen een e-mail sturen naar nktegelwippen@amstelveen.nl. Ze ontvangen dan direct informatie over de actie. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet. De tegel ophaalservice vindt voor heel Amstelveen plaats op maandagen in juni en september (7, 14, 21 en 28 juni en 6, 13, 20 en 27 september)

NK Tegelwippen is een landelijke actie. Ook Amstelveen doet mee met deze wedstrijd. Daarom is het belangrijk dat inwoners het aantal gewipte tegels opgeven via www.nk-tegelwippen.nl. Ook tegels die niet worden opgehaald door de gemeente, maar worden weggebracht naar het Afvalbrengstation kunnen worden aangemeld. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021. Meer informatie over de actie is te vinden op www.amstelveenrainproof.nl. Vragen stellen kan via nktegelwippen@amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie