Op initiatief van de Groenraad wordt de Van Hallweg waar de bomen gerooid zijn vanwege de verbreding van de A9 van groen voorzien.
Op initiatief van de Groenraad wordt de Van Hallweg waar de bomen gerooid zijn vanwege de verbreding van de A9 van groen voorzien. Groenraad Amstelveen

Groenraad in dertig jaar uitgegroeid tot volwaardig adviesorgaan

2 april 2021 om 10:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Dertig jaar geleden waren er klachten in Amstelveen over het vervangen van bloemen en heesters door gras in de openbare ruimte. De klachten kwamen van de bijenvereniging en van het IVN. Twee jaar later resulteerde dit in de oprichting van de Groenraad. Aanvankelijk ging het om een kleine groenraad die vergaderde zonder de gemeente en de grote groenraad, die tweemaal per jaar vergaderde met de gemeente, vooral gericht op overleg en invloed bij groenbeheer. Nu is het een adviesorgaan voor B en W dat maandelijks bij elkaar komt.

LEDEN Wie zit er in de Groenraad? Als je over de jaren kijkt worden leden voor de Groenraad geworven vanuit instanties als de bijenvereniging, de leden van de volkstuinen, het IVN, agrarisch natuurbeheer, wijkplatform en de seniorenraad. Tegenwoordig worden ze formeel benoemd door B en W. De Groenraad is een officieel orgaan van de gemeente passend bij het beleid rond participatie zoals vastgelegd in de participatie- en inspraakverordening van 2013 en pas is de positie van de Groenraad weer verstevigd in de participatienota van 2020.

Wat doet de Groenraad? Afhankelijk van de cultuur van inspraak van dat moment, afhankelijk van de persoon van de verantwoordelijke wethouder, afhankelijk van de leden van de Groenraad op dat moment is er in de dertig jaar Groenraad weinig of juist veel overleg geweest over zaken die het groen betreffen in Amstelveen.

ADVIES GEVEN Momenteel komt de Groenraad dus maandelijks bijeen en geeft gevraagd en ongevraagd adviezen aan B en W. Tevens is er tweemaal per jaar een overleg met de verantwoordelijke wethouder. De adviezen gaan over alles wat met groen en biodiversiteit te maken heeft en vooral aan de beleidsmatige kant. Tegenwoordig zijn niet alleen ambtenaren van groenbeheer gesprekspartner maar ook steeds vaker projectleiders van de afdeling stedelijke ontwikkeling. En omdat klimaatadaptatie en energietransitie ook veel raakvlakken heeft met biodiversiteit verbreedt de scoop van de groenraad zich enorm. Om een voorbeeld te geven: in het laatste gesprek met de wethouder zijn adviezen gevraagd over de nieuwe omgevingsvisie van de gemeente Amstelveen, over een nieuwe manier om bomen te waarderen, een plan voor de herplant van bomen bij de verbreding van de A9 en het ruimtelijk ontwikkelingsperspectief.

BOUWEN EN NATUUR Heel veel aandacht is er voor natuur-inclusief bouwen en de manier waarop dat vorm zou kunnen krijgen in Amstelveen. Iets concreter is de Groenraad in gesprek over de nieuwe Scheg, de wijk rond Alleman/Oostelijk Halfrond.
De laatste jaren zijn er adviezen uitgegaan over: waterkwaliteit, maaibeleid, natuur-inclusief bouwen, waterkwaliteit, nieuwbouw HWC, advies PLECK, hoogbouwnota. Dat gaat niet allemaal soepel en vanzelf. Een onafhankelijk instituut vroegtijdig mee laten denken in je plannen is geen vanzelfsprekendheid. Het is ook een cultuurkwestie waarin sommige ambtenaren veel beter de weg weten te vinden naar de groenraad dan anderen.

Lezers die belangstelling hebben om deel te nemen aan de Groenraad worden uitgenodigd om dat te laten weten via mail: Groenraadamstelveen@gmail.com. De tijdsinvestering verschilt per lid maar is ongeveer 10 uur per maand. 

Hans Buijze en Aleid Offerhaus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie