De iepen worden onder meer aan de Eleanor Rooseveltlaan geplant.
De iepen worden onder meer aan de Eleanor Rooseveltlaan geplant. Gemeente Amstelveen

Nieuwe plek voor elf iepen die moesten wijken voor werk aan A9 in Amstelveen

26 maart 2021 om 07:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Elf iepen die vanwege werkzaamheden aan de A9 in februari 2020 bij de Keizer Karelweg zijn uitgegraven, hebben een nieuwe bestemming. Gisteren plantte de gemeente vier stuks aan de Eleanor Rooseveltlaan. Vandaag worden er nog drie aan deze laan toegevoegd. Op 6 en 7 april volgen de laatste vier naar de hoek van de Sportlaan en Beneluxbaan. 

De iepen stonden eerst langs de Keizer Karelweg waar we ze met wortel en al konden worden uitgraven. Dat lukt niet overal vanwege kabels en leidingen. Ze zijn 15 jaar oud en kunnen nog jaren mee. “Het is geweldig nieuws dat we deze gezonde en grote iepen konden behouden voor Amstelveen. Dat geeft op de nieuwe plek ook direct een omvangrijk en mooi groen beeld. Groen in de stad draagt niet alleen bij aan een fijne leefomgeving, maar speelt ook een belangrijke en functionele rol als het gaat om een rijke stedelijke biodiversiteit en verkoeling van de stad,” aldus wethouder Floor Gordon (Groenbeheer).

Toen de bomen werden verwijderd, werd afgesproken dat de iepen een nieuwe plek kregen in de omgeving van de Beneluxbaan nabij de nieuwe kruispunten Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan. Bij de flats aan de Rooseveltlaan zijn iepen geplant omdat daar grote iepen gerooid zijn vanwege iepziekte. De verplaatste iepen zijn minder gevoelig voor iepziekte. Langs de Beneluxbaan komen eind dit jaar, begin volgend jaar nieuwe iepen, naast bosplantsoen en ingezaaide bermen.

Oorspronkelijk waren er 13 iepen gemarkeerd om te worden uitgegraven bij de Keizer Karelweg. In de praktijk is dit voor 11 iepen gelukt. Bij twee iepen waren er te veel kabels en leidingen in de grond aanwezig. Vorige jaar schepte de Nationale Bomenbank de iepen uit hun vakken en laadde ze op een trailer. De iepen stonden de afgelopen maanden op een terrein aan de Kalkbranderij. Hier werden ze tijdelijk opgeslagen tot de locatie gereed was. Een video van de verplaatsing in februari 2020 is hier te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie